hlavní chod štědrého večera

8. října 2006 v 19:00 | pohlazení |  Vánoční menu

Vánoční rybí polévka

Ingredience:

sůl
máslo1,5 lžic
voda1,25 l
pepř celý
menší cibule1 ks
polohrubá mouka1,5 lžic
muškátový květ
zelená petrželka
hlava z kapra1 ks
vnitřnosti kapra
kořenová zelenina krájená na tenké nudličky4 lžíce

Postup přípravy receptu:

Rozpůlíme rybí hlavu, odstraníme žábry a oči. Hlavu omyjeme a vložíme do hrnce s osolenou vodou. Hlavu musíme uvařit do měkka.
Do hrnce dáme 1/2 lžíce másla a osmahneme na ní zlehka zeleninu. Přidáme vnitřnosti, které sme očistili a pokrájeli na menší kousky. Podusíme, zalijeme vývarem z hlavy, aby byla zelenina i s vnitřnostmi byla potopená a povaříme 10 až 15 minut. Připravíme si světlou jíšku ze zbytků másla a mouky, kterou pak zalijeme vývarem z hlavy, rozmícháme a 15 minut vaříme.
Vývar s jíškou přecedíme k zelenině, polévku okořeníme muškátovým květem, přidáme maso obrané z hlavy a ještě krátce povaříme. Nakonec přidáme nasekanou zelenou petrželku. Polévku podáváme s opečenými kostičkami housky nebo chleba.
Hovězí polévka s masovými knedlíčky
Ingredience: 600 g hovězí hrudí, 30 g mrkve, 30 g celeru, 30 g petržele, 30 g cibule, 2 kuličky pepře, 1 kulička nového koření, celerová nať, sladká paprika, masox
Knedlíčky: 150 g mletého masa, 1/2 veky, 2 lžíce mléka, 1 vejce, 10 g másla, lžička hladké mouky, špetka pepře, špetka soli, 2 lžíce strouhanky
Postup přípravy: Opláchnuté maso zalijeme studenou vodou, přidáme sůl, pepř, nové koření, nať libečku, cibuli a vaříme na malém plaménku, až maso změkne. Ke konci vaření přidáme očištěnou zeleninu. Z hotové polévky sejmeme část tuku, polévku procedíme přes hustý cedník, dochutíme masoxem a při podání doplníme knedlíčky a drobně pokrájenou pažitkou.
Příprava knedlíčků: Žemli pokrájenou na plátky zvlhčíme mlékem, po prosáknutí rozmělníme, přidáme k masu společně s vejcem, změklým tukem, solí, pepřem, moukou, strouhankou a promícháme. Z hmoty uděláme malé knedlíčky, zavaříme je do osolené vody a vaříme asi 3-4 minuty. Vyjmeme je, necháme okapat a na cedníku propláchneme vlažnou vodou
Polévka "Kaldoun"

Do 1,5-2 l vody osolené dáme vařit drůbky z husy (kachny, krůty), přidáme křídla, kril, biskup.Není-li toto k dispozici, použijeme balení "Kuře na polévku" nebo slepici III.kategorie + drůbeží játra, žaludky, srdíčka, krky - od každého asi 10 dkg. Přidáme 1 cibuli, 1 mrkev, 1 petržel, kousek celeru a kapusty. Vše uvaříme do měkka.(30 - 45 min.) V dalším hrnci si připravíme máslovou jíšku (asi ze 3-4 lžic hl. mouky). Tuto zalijeme prochladlým vývarem a za stálého míchání povaříme 5 minut. Do polévky přidáme nakrájené droby a maso ze skeletu.Podle chuti i zeleninu. Současně s vařením polévky si uvaříme těstoviny (malé trubičky, kolínka). Ty potom vložíme do hotové polévky. Současně s utřeným (prolisovaným) česnekem - asi 4-5 stroužků - necháme přejít varem. Dochutíme solí, magi.
Polévky se dělají podle chuti, kraje a tradic doma.

Smažený vepřový řízek

Doba přípravy : asi 1 hodina
Co k tomu potřebujeme :
0,75 kg vepřová krkovice nebo kotleta ( vykostěná )
strouhanka
hladká mouka
2 - 3 vajíčka
dcl mléka ( nebo piva ) - rozmícháme s vajíčkem
Sůl
Pepř
Olej nebo sádlo
Postup :
Nejprve si nakrájíme maso na plátky ( asi cm a trochu naklepeme ), oboustranně posolíme a popepříme. Postupně začneme obalovat.
Nejprve obalíme v mouce
Poté ve vajíčku
Poté ve strouhance
Připravíme si řízky na smažení
Poté smažíme na pánvi oboustranně

nebo ....
SMAŽENÝ KUŘECÍ ŘÍZEK
potřebujeme :
1 kuře nebo kuřecí maso, strouhanka, hladká mouka, 2 vajíčka
-dcl mléka - rozmícháme s vajíčkem, rajčata a okurky, brambory, grilovací koření
Sůl, Pepř, Olej nebo sádlo, kmín
Postup :
Nejprve si nakrájíme maso na plátky ( asi cm a trochu naklepeme ), oboustranně posolíme a popepříme. Postupně začneme obalovat.
Postup je stejný jako při smažení vepřových řízků.

Plněná kuřecí kapsa s broskví

Ingredience
6 kuřecích prsíček
6 plátků sýru eidamu
6 plátku šunkového salámu
hořčice
kečup
sůl a pepř
kompotované broskve
olej
tmavá granulovaná jíška
párátka
Postup přípravy
1.Prsíčka si naklepeme, osolíme, opepeříme a rozřízneme tak, aby nám vznikla kapsa. Tuto kapsu vymažeme kečupem a hořčicí a naplníme po jednom plátku sýru a šunky. To celé uzavřeme párátky a dáme na prudce rozpálenou pánev, do které jsme nalili olej.
2.Kapsy se pečou dokud z obou stran nezezlátnou. Jak se toto stane, prsíčka z pánve vyndáme a výpek na pánvi zalijeme vodou a zahustíme jíškou. Znovu do pánve vložíme kapsy a necháme je spolu s výpekem prohřát.
3.Oheň vypneme a kapsy naservírujeme na talíř s broskví. Toto jídlo se obvykle podává s hranolky nebo brambory se slupkou, nakrájenými na měsíčky a přelitými výpekem.

Kuřecí kapsa v šunce

Ingredience:

olivový olej1 lžíce
kuřecí prso (větší)4 ks

na obalení:
šunka (slanina)4 plátky

náplň:
ementál125 g
špenát150 g
muškátový oříšek

omáčka:
máslo2 lžíce
cibule200 g
hříbky150 g
kuřecí vývar3 dl
hladká mouka1 lžíce
suché bílé víno1,5 dl
Špenát necháme na sítu rozmrazit. Vymačkáme z něj přebytečnou vodu a špenát dáme do mísy. Sýr nastrouháme a smícháme se špenátem. Vše okořeníme nastrouhaným muškátovým oříškem, pepřem a solí.
Kuřecí prsa podle potřeby odblaníme a očistíme. Omyjeme je a důkladně osušíme. Nařízneme je, aby vznikla kapsa a naplníme je špenátovou směsí. Prsa zabalíme do šunky, sepneme jehlicemi nebo svorkami. Zvenčí je okořeníme solí a pepřem, přikryjeme a dáme zchladit.
Mezitím si očistíme cibuli a hříbky a obojí nakrájíme na plátky. Na rozpáleném másle zesklovatíme cibuli a přidáme hřiby. Zprudka restujeme. Po chvilce zaprášíme moukou a necháme minutku vysmažit. Přilijeme vývar a víno. Vaříme a nezapomeneme míchat. Nakonec můžeme omáčku zjemnit zakysenou smetanou.
Naplněná prsa si zprudka zvlášť orestujeme na oleji a dáme dusit do směsi z hub. Můžeme přidat i trochu sojové omáčky na zjemnění a zvýraznění chuti.

Smažený kapr

800 g kapra, sůl, lžička koření na ryby, 4 lžíce hladké mouky, 2 vejce, 100 ml mléka, 250 g strouhanky, olej, 1/2 hlávkového salátu, 1 rajče, 1 citrón
Očištěnou a vykuchanou rybu omyjeme, osušíme a nakrájíme na porce ve tvaru podkovy, osolíme a potřeme kořením. V hlubší pánvi zahříváme olej. Porce obalujeme nejprve v hladké mouce, potom v rozšlehaných vejcích s mlékem a nakonec ve strouhance. Obaleného kapra vkládáme do oleje rozpáleného na 180 °C a zvolna smažíme po obou stranách asi 12 minut dozlatova. Hotové porce ihned vyjmeme a klademe na papírový ubrousek, aby se vsákl přebytečný tuk. Na jednotlivé talíře pak pěkně upravíme oprané listy hlávkového salátu, dílky rajčete a citronu, porce bramborového salátu a smaženého kapra.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama