Perníčky

6. října 2006 v 22:34 | pohlazení |  Perníčky
Perníčky pro labužníky (na 3 plechy) - pečeme 4-3 týdny před Vánoci
na těsto: 350 g hladké mouky, 130 g moučkového cukru, 100 g másla, 1 vejce, 1/2 lžičky prášku do pečiva, 10 lžic tekutého medu, 1 1/2 lžíce kakaa, citronová a pomerančová kůra, 4 lžičky mleté skořice, 2 lžičky tlučeného hřebíčku, 1 lžička muškátového květu, 1 1/2 lžička mletého zázvoru
na potření: žloutek
na polevu: citrónová poleva v prášku - asi 140 g (nejlepší je Vitana, např. Labeta totiž barví do žluta), citrónová šťáva, potravinářské barvivo + případně bílek pro bělejší polevu
Postup: Máslo, med a cukr utřeme, vmícháme vejce a postupně přidáme nastrouhanou citronovou a pomerančovou kůru, mouku, kakao, všechno koření a prášek do pečiva. Vypracujeme hladké těsto, které dáme na 2 hodiny do chladu. Pak z těsta vyváleného na pomoučněném vále na 5 mm silnou placku vykrajujeme různé tvary, které potřeme rozšlehaným žloutkem s lžičkou vody a pečeme na vymazaném plechu v předehřátě troubě (elektr. 160°C) po dobu 10-20 minut. Po vychladnutí zdobíme perníčky citrónovou polevou. (Můžeme použít i jinou polevu, například tradiční bílkovou, ale kyselá na nich chutná nejlépe.) Pěkně vypadají perníčky zdobené různými odstíny jedné barvy či perníčky dvoubarevné (například kombinace bílé a modré apod.).
Perníčky pro labužníky
Ukázka zdobení svíčekUkázka zdobení kometUkázka zdobení rybičekUkázka zdobení hvězdičekUkázka zdobení hrdličekUkázka zdobení rybičekUkázka zdobení zvonečkůUkázka zdobení čtyřlístkůUkázka zdobení podkovičekUkázka zdobení stromečků
Poleva: Recept 1: Citrónovou polevu v prášku prosijeme do misky a metličkou ji rozmícháme se třemi až čtyřmi lžícemi citrónové šťávy. Pokud chceme zdobit barevně, rozdělíme polevu do misek a podle sebe namícháme barvičky pomocí potravinářského barviva, které připravíme rozmícháním trošičky barevného prášku s malou lžičkou citrónové šťávy. Pak polevou naplníme sáčky a zdobíme.
Recept 2 - pro bělejší polevu (barvy pak budou pastelové): Do misky prosijeme asi 70 g polevy. Přidáme bílek a metličkou šleháme asi 5 minut. Pak prosijeme zbytek polevy, přidáme asi 3 lžíce citrónové šťávy a šleháme dál přibližně 15 minut. Případně dobarvíme.
Zdobící sáčky: Z celofánu vystřihneme čtverec o rozměrech zhruba 20 x 20 cm či menší a stočíme jej do kornoutku, který spojíme izolepou. Kornoutek naplníme polevou a celofán nad ní složíme a zalepíme izolepou. Odstřiheneme malý kousek špičky, tak nám vznikne otvor pro zdobení.
Případně si vystačíme s malými pevnějšími mikrotenovými sáčky. Polevu dáme lžičkou do jednoho rohu sáčku, nad ní uděláme uzel a špičku ustřihneme. U prostiženého otvůrku odstřihneme kousek přesahujícího mikrotenu za svárem, aby nám nepřekážel.
KornoutekKornoutky naplněné polevou červenou, světle červenou, růžovou a bílou

Medové perníčky

Co budete potřebovat

  • 2 vejce
  • 20dkg cukru
  • 2 dcl oleje
  • 2 polévkové lžíce medu
  • 1 polévková lžíce perníkového koření
  • 1 lžíce sody
  • 50 dkg hladké mouky
  • na tmavý perník 2 lžíce kakaa
  • Vše smíchat v míse vařečkou, přisypat mouku a na vále zpracovat. Zabalit do vlhké utěrky nebo igelitu a uložit do ledničky do druhého dne. Po upečení jsou perníčky již krásně měkké a nemusí se péct dlouho dopředu.
  • Perníčky, které jsou hned měkké

    50 dkg hl. obyčejné mouky, 15 dkg cukru, 5 dkg másla, 10 dkg tekutého medu, 3 vejce, 1 lžička jedlé sody, koření do perníku směs - nebo anýz, skořice, hřebíček.
    Zpracujeme v těsto a necháme ho v ledničce 2 hodiny odpočinout - můžeme i do druhého dne. Rozválíme a vykrajujeme drobné tvary perníčků, které po upečení potřeme žloutkem.

Perníky ze Slovenska

50 dkg hladké mouky, 18 dkg moučkového cukru, 12,5 dkg Hery 12,5 dkg medu, 23 celá vejce, 1 vrchovatá lžička skořice, 2 vrchovaté lžičky perníkového koření, 1 rovná lžička jedlé sody
Na vál do mouky přidáme rozpuštěnou Heru s rozpuštěným medem a vše ostatní. Těsto necháme 1 hodinu uležet v chladničce. Rozválíme na 1/2 cm plát, vykrajujeme tvary a upečeme ne moc pomalu. Upečené, ještě horké potřeme rozšlehaným vejcem. Malujeme polevou z 1 bílku, 7 kapek citrónové šťávy, 7 dkg moučkového cukru 4x prosátého.

Maletínské perníčky

60 dkg hladké mouky, 30 dkg moučkového cukru, 8 dkg tuku (např. Hera), 4 lžíce medu, 4 vejce, 1 kávová lžička¨jedlé sody, 1 lžička skořice, 6 kuliček nového koření, 5 hřebíčků, 1 lžička anýzu, 1 hvězdička badyánu
Mouku prosijeme se sodou, cukrem, vmícháme vejce, změklý tuk, med a prosáté pomleté koření. Vypracujeme těsto, necháme v chladu do druhého dne odpočinout. Vyválíme na pomoučněném vále tenkou placku a vykrajujeme růžné tvary. Klademe na tukem vymazaný plech a potřeme rozšlehaným vejcem. Můžeme zdobit vlašskými ořechy. Pečeme v předehřáté troubě na 200°C asi 10 minut. Perníčky bez ořechů zdobíme bílkem ušlehaným s cukrem a citrónovou šťávou.

Perník na figurky

40 dkg hladké mouky, 14 dkg moučkového cukru, 6 dkg tuku, 2 lžíce tekutého medu, 2 vejce, 1 rovná lžíce jedlé sody, 1 lžíce kakaa, trochu rumu, 5 hřebíčků, 6 kuliček nového koření, 1 hvězdička badyánu, mletá skořice, trochu perníkového koření
Koření utlučeme, mouku prosijeme do mísy s jedlou sodou. Přidáme ostatní suroviny, vypracujeme těsto a necháme odpočinout. Vyválíme na plát o tloušťce 4 mm a vykrajujeme růžné tvary. Potřeme žloutkem rozšlehaným v troše mléka. Pečeme na vymazaném plechu ve středně teplé troubě. Upečeme figurky zdobíme bílkovou polevou. Utřeme 1 bílek s 6 dkg moučkového cukru (2x prosátého) a 2 kapkami jedlého oleje.

Mandlové perníčky

25 dkg hladké mouky, 7 dkg moučkového cukru, 7 dkg másla, 12,5 dkg medu, 10 dkg neloupaných strouhaným mandlí, 1 vejce, 1 lžíce rumu, 1/5 prášku do perníku, nastrouhaná kůra z 1 citrónu
Ve vodní lázni rozpustíme med, máslo a zamícháme citrónovou kůru. Promícháme mouku s cukrem, práškem do perníku, mandlemi. Smícháme s medem a máslem, vejcem, rumem a dobře propracujeme. Necháme 30 minut odpočinout. Vyválíme těsto a vykrajujeme různé tvary. Na tukem vymazaném plechu upečeme. Vychladlé polijeme polevou a zdobíme

Perník do formiček

50 dkg hladké mouky, 25 dkg moučkového cukru, 2 vejce, 2 lžíce medu, 2 lžíce rumu, 1 lžičku perníkového koření, strouhaná citrónová kůre, 1/2 lžičky jedlé sody
Mouku prosijeme se sodou, smícháme s cukrem, vejci, medem a rumem. Přidáme koření a zaděláme těsto. Necháme v chladnu do druhého dne odpočinout. Pak plním do máslem vymazaných a moukou vysypaných formiček. Pečeme ve středně vyhřáté troubě, teplé vyklopíme na vál a necháme vychladnout. Zdobíme bílou polevou nebo jen pocukrujeme

Výborné měkké medovníčky

1000 g hladké mouky, 400 g práškového cukru, 400 g medu, 4 středně velké vejce, 2 lžičky sody, 3 lžíce perníkového koření
Mouku smícháme s cukrem, sodu a koření a vše prosejeme. Ve směsi uděláme jamku a přilijeme tekutý med a rozšlehané vejce. Vypracujeme těsto, vložíme do skleněné nádoby a necháme 2 dny v ledničce. Potom ho na pomoučeném vále vyválíme na potřebnou výšku: na menší tvary stačí 2-3 mm, na větší 3-4 mm. Medovníčky pokládáme na plech potřený tukem a pečeme asi 10 minut při teplotě cca 200°C.

Ořechové medovníčky

350 g hladké mouky, 200 g práškového cukru, 2 vejce, 40 g pomletých ořechů, 2 lžíce medu, 1 lžička sody, 1 lžíce mleté skořice
Z přísad vypracujeme těsto a necháme odpočinout do druhé dne. Těsto rozválíme na 5 mm a vykrajujeme. Potřeme šlehaným vejcem a upečeme dorůžova v dobře vyhřáté troubě.

Vánoční medovníčky

60 g másla nebo rostlinného tuku, 400 g hladké mouky, 2 vejce, 1 1 lžičky prášku do pečiva, 2 1 lžíce vlažného medu, 140 g moučkového cukru, na špičku nože mletého hřebíčku, 1 lžička mletého anýzu
Vypracovat těsto, do druhého dne odležet, vyválet, pokládat na vymaštěný plech, potřeme rozšlehaným vejce, pečeme dozlatova.

Vánoční perníčky - křehké

65-70 dkg hladké mouky, 25 dkg práškového cukru, 12 dkg medu, 5 dkg másla, 4 vejce, 2 lžičky sody, 2 lžičky mletého koření
Mouku a cukr prosejeme na vál a smícháme s kořením a jednou sodou. V mouce uděláme důlek, přidáme vejce, med a změklé máslo. Propracujeme, eventuelně přidáme mouku, pokud se těsto lepí. Vyválíme plát asi 3 mm silný (při vyvalování těsto neobracíme, aby na vrchu navrchu nebylo moučné) a vykrajujeme. Potřeme rozšlehaným vejce, pečeme ve vyhřáté troubě namírno na plechu vymazaném ztuženým tukem (papírem od másla nebo Hery - víc mastné). Při pečení neotvírat troubu asi 3 minuty !!! Ještě horké sundáme z plechu a necháme rozložené vychladnout. Po vychladnutí zdobíme polevou.
Lulacovi vánoční perníčky
Suroviny:
1kg hladké mouky
50dkg mlétého cukru
2 vejce
4 lžíce medu rozpuštěného
5 lžic vlažného mléka
1/2 kypřícího prášku do perníku
1 smetol
5 roztlučených hřebíčků
5 roztlučených kuliček nového koření
2 lžičky mleté skořice
Z uvedených surovin vypracovat těsto, vykrájet tvary a upéct v rozehřáté troubě asi 5 minut.
Zdobit bílkovou polevou, nebo potřít čokoládovou polevou.
Perník od kuchařek ze školy
800 g hladké mouky, 280 g cukru moučky, 120 g tuku na pečení, 4 lžíce medu, 4 vejce, lžička sody, prášek do perníku, celý balíček perníkového koření, anýz, vejce a kakaové barvivo na potření
K zadělání se vyplatí využít mužské síly. Hotové těsto Ilonka Rozlívková nikdy nepoužívá hned, ale nechá ho alespoň den, dva ležet. Vykrájené a pečené tvary potírá rozšlehaným vejcem, do kterého přimíchá trochu kakaového potravinářského barviva

 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Closeau - Dájík :-) Closeau - Dájík :-) | Web | 23. prosince 2007 v 17:07 | Reagovat

Tak jsem zkusil udělat perníčky, které jsou hned měkké a musím říct, že bomba :-P super recept

Díky Avo :)

2 Ing. Karel Zatloukal, mlynář Ing. Karel Zatloukal, mlynář | E-mail | Web | 8. října 2008 v 13:35 | Reagovat

Dobrý den.

Zdravíme Vás z Jarošova mlýna - Muzea řemesla mlynářského Veverská Bítýška.

Shodou okolností jsme našli Vaše krásné, velmi zajímavé a inspirativní stránky, za které Vám děkujeme.

Obracím se na Vás s prosbou, zda bychom v rámci výstavy, kterou připravujeme mohli zájemcům doporučit některé Vaše předpisy na perníčky.

Prosím o Vaše vyjádření.

Děkujeme Vám za Vaši ochotu a Váš čas.

Přejeme Vám příjemný den a hezké každé nové ráno... :-))

Karel Zatloukal, mlynář

www.jarosuvmlyn.cz

3 Pan? Pan? | 30. října 2008 v 9:14 | Reagovat

mas to na hovno

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama