štoly a bochánky

7. října 2006 v 0:32 | pohlazení |  vánočky - štoly - bochánky
Mandlové bochánky
Ingredience:
250 g hladké mouky
15 g droždí
50 g vanilinového cukru
šálek mléka
50 g másla
2 - 3 žloutky
50 g loupaných nahrubo nasekaných mandlí
špetka soli
žloutek a mléko na potření těsta
několik mandlí nakrájených na nudličky nebo plátky
Příprava:
Klasickým způsobem zaděláme kynuté těsto, množství mléka se řídí odhadem (těsto by nemělo být příliš tuhé).
Necháme 2 x vykynout a z těsta tvarujeme bochánky - vykrajuji kousky polévkovou lžíci (asi velikosti briošky).
Bochánky přendáme na plech, necháme ještě chvíli kynout, pak je kolem horniho kraje nastříháme - střiháme nůžkami kolmo k plechu.
Potřeme žloutkem rozmíchaným s trochou mléka a posypeme mandlemi.
Pečeme ve vychřáté troubě.
Tento recept je z Praktické ženy a pravidelně bochánky dělám na vánoce místo vánočky - jenže nejméně ze dvou dávek.
Z jedné dávky jich je asi 12 - 15 podle velikosti.
Drážďanská Stollen - osvědčená a oblíbená Vánoční štóla
Ingredience:
11 hrnků polohrubé přesité mouky
3/4 hrnku krystalového cukru
1 lžička soli
1/2 lžičky muškátového květu
1/2 lžičky nastrouhaného muškátového oříšku
2 hrnky sehřátého mléka
280g rozpuštěného másla + 60g na potření + více na mísu
60g čerstvých kvasnic rozpuštěných v 1/2 hrnku teplé vody
6 velkých vajec lehce našlehaných
560ml sušeného rybízu namočeného v 1/2 hrnku koňaku, nebo brandy
600ml zlatých hrozinek namočených v 1/2 hrnku pomerančové šťávy
posekaná kůra ze 1/4 pomeranče (bez bílé části)
nastrouhaná kůra z jednoho citronu
225g citronády na jemno posekané (kandovaná citronová kůra)
225g sušených meruňek, na jemno posekaných
560ml oloupaných mandlí na sucho opražených posekaných
pudrový cukr na pocukrování

Rumová nebo citronová cukrová poleva, chcete-li
Příprava:
Ve velké míse přesít dohromady mouku, cukr, sůl, muškýtový květ a oříšek. Přidat kvásek a vejce. Dobře vše promíchat. Vyklopit na lehce pomoučený vál a vypracovat vše v poměrně hladké těsto.

V misce smíchat rybíz a hrozinky i s jejich tekutinou. Přidat meruňky, pomerančovou a citronovou kůru, citronádu a mandle. Dobře promíchat a vpracovat do těsta. Pokračovat v hnětení těsta asi po 10min. Je-li těsto příliš lepkavé, přidat trochu více mouky, ale dávat pozor, aby se těsto nepřepracovalo.

Vložit těsto do máslem vymazané mísy, přikrýt jej utěrkou a nechat vzejít na dvojitý objem, asi 1-2 hodiny.

Pěstí zbouchnout těsto dolů a rozdělit ho na dva stejné díly. Postupně je vyválet na obdélník asi 30cmx20cm. Potřít ho máslem a přeložit jednu dlouhou stranu do středu a druhou přes něj tak, aby přesahovala o 2cm. Zahrotit konce. Obrátit těsto vzhůru nohama a položit ho na pečícím papírem vyložený plech. Stejně pokračovat s daší půlkou těsta. Přikrýt těsto plastickým filmem a nechat znovu nakynout asi po 1-1 1/2 hodiny do dvojitého objemu.

Předehřát troubu na 180°C a upéct štolu asi po 35min. nebo až je zlatohnědá. Přendat ji na mřížku a nechat vychladnout.

Před podáváním pocukrovat.
Marcipánová ovocná štóla
Ingredience:
1 kousek 9 g bílkovin, 37 g tuků, 69 g sacharidů, 640 kcal, 2675 kJ

kynuté těsto:
500 g hladké nebo polohrubé mouky,
50 g droždí,
220 g cukru,
250 ml mléka,
1/2 lžičky soli,
250 g másla,
po 1 balení sušené pomeranč. a citr. kůry,
200 g sek. slaných mandlí,
40 g sekaných arašídů

náplň:
300 g surové marcipánové hmoty,
100 g cukru,
100 g sekaných kandovaných třešní

kromě toho:
plech,
papír na pečení,
200 g tekut. másla,
cukr na posypání
Příprava:
Kynuté těsto:
1. Mouku prolijeme do mísy a uprostřed udělá­me důlek. Do něj rozdrobíme droždí a smícháme ho s 1 lžící cukru a 2 - 3 lžícemi vlažného mléka. Uložíme na teplé místo (asi na 15 minut) a necháme vzejít kvásek.

2. Kolem kvásku rozložíme zbývající cukr, sůl a vločky měkkého másla. Přidáme zbývající mléko, citronovou a pomerančovou kůru. Vypracujeme hladké vzdušné těsto, které se nechytá mísy. Zapracujeme mandle a arašídy. Z těsta vyválíme trojúhelník.


Náplň a dokončení:
1. Surovou marcipánovou hmotu propra­cujeme s moučkovým cukrem. Přidáme sekané kandované třeš­ně. Z hmoty vyválíme váleček a položíme ho na plát těsta.

2. Plát zavineme a přeneseme na plech vyložený papírem na pečení. Přikrytou štólu necháme zhruba 20 minut kynout. Troubu předehřejeme na 180 °C.

3. Plech zasuneme na spodní lištu trouby a pečeme 50 až 60 minut. Horkou štólu ihned potřeme tekutým máslem, a teprve až vychladne, vydatně ji pocukrujeme.
Ořechová štóla *
Ingredience:
Na 16 kousků
Na těsto:
50 g sultánek,50 g rozinek,
170 ml rumu,
500 g polohrubé mouky,
1 prášek do pečiva,
125 g hnědého cukru,
175 g másla,
250 g tvarohu,
200 g jemně nasekaných ořechů,
2 vejce,
1 PL oleje,
2 vanilkové cukry,
1/2 citrónu,
špetka soli,špetka kardamonu;
Na náplň:
200 g mletých lískových oříšků,
150 g cukru,
1 bílek,
6 - 8 PL mléka,
3 - 5 kapek mandlové esence;
Na zdobení:
20 g sekaných lískových oříšků,
50 g másla,
moučkový cukr;
Příprava:
Příprava:
Sultánky a rozinky přebereme a propláchneme chladnou vodou. Necháme je okapat a dáme do misky. Přelijeme je 150 ml rumu a necháme alespoň 4 hodiny (nejlépe přes noc) máčet.
Těsto:
1. Do mísy prosijeme mouku s kypřícím práškem. Přidáme hnědý cukr, máslo, tvaroh, oříšky, vejce, olej a vanilkový cukr. Přísady krátce promícháme a přidáme zbytek rumu, vymačkanou citronovou šťávu, nastrouhanou citrónovou kůru, špetičku soli a kardamonu. Těsto důkladně vypracujeme.
2. Sultánky a rozinky slijeme a necháme okapat. Zapracujeme do těsta. Těsto položíme na moukou posypaný vál a vyválíme z něj silnou placku.
Náplň:
1. Smícháme mleté lískové oříšky s cukrem, bílkem, mlékem a mandlovou esencí. Směsí těsto potřeme a ponecháme volné asi 2 cm okraje. Troubu vyhřejeme na 190°C.
2. Po delší straně straně těsto překlopíme do tvaru štóly. Nahoře ji po délce hranou ruky lehce promáčkneme.
Dokončení:
1. Plech na pečení důkladně vymastíme nebo ho vyložíme pečícím papírem. Položíme na něj připravenou štólu a posypeme ji sekanými oříšky. Pečeme asi 60 minut. Aby se nepřipalovala, můžeme ji v polovině pečení přikrýt navlhčeným pergamenem.
2. V hrnku si rozpustíme máslo. Upečenou štólu vyjmeme z trouby a ještě horkou ji máslem potřeme a okamžitě vydatně pocukrujeme moučkovým cukrem. Pracujeme rychle, aby se mám máslo nevsáklo do těsta a dobře podrželo moučkový cukr.
Vánoční makovec
Ingredience:
3 makovce po 6 plátcích
400 g hladké nebo polohrubé mouky,
100 g mletých mandlí,
špetka soli,
1 lžička mleté skořice,
110 g cukru,
50 g droždí,
400 ml vlažného mléka,
2 vejce,
5 kapek hořkomandlové esence,
1 lžíce rumu,
275 g másla,
200 g mletého máku,
50 g moučkového cukru
Příprava:
1. Smícháme mouku, mandle, sůl, skořici a 50 g cukru. Uděláme důlek. Droždí a 30 g cukru roz­pustíme ve 230 ml mléka. Nalijeme je do důlku a necháme vzejít kvásek (asi 20 minut).

2. Přidáme vejce, esenci, rum a 200 g másla. Vypracujeme těsto a necháme je vykynout. Svaříme 170 ml mléka a cukr. Přisypeme mák a ná­divku povaříme. Troubu předehřejeme na 190 °C.

3. Z těsta vyválíme 3 čtverce 20 x 20 cm. Na ně dáme nádivku. Ponecháme volný asi 1 cm šíroký okraj. Dvě protilehlé strany přeložíme přes sebe a konce uzavřeme. Přeneseme na vymazaný plech a necháme kynout. Pečeme asi 45 minut. Potřeme rozpuštěným máslem a posypeme cukrem.

Vánoční tvarohová štola
Ingredience:
500 g polohrubé mouky,
2 ks vejce,
150 g margarínu,
150 g cukru nebo sladidla,
1 vanilkový cukr,
1 prášek do pečiva,
150 g zakysané smetany,
250 g tvarohu,
100 g rozinek,
100 g mandlí,
1 KL strouhané citr. kůry,
špetka soli
Příprava:
Mouku s práškem do pečiva prosijeme do mísy, přidáme tuk, cukr, tvaroh, smetanu, vejce a sůl. Vypracujeme těsto /nejlépe to jde rukama/, do kterého nakonec zapracujeme cotronovou kůru, vyprané rozinky a celé mandle. Ještě pořádně prohněteme a vyválíme na silnější obdelník. Přehneme v polovině po délce a přesuneme na plech
vyložený papírem na pečení.

Pečeme při střední teplotě cca 40 min.

Po vyjmutí z trouby potřeme rozpuštěným máslem a pocukrujeme.
Vánoční štola podle M.Rottrové-nekynutá

Ingredience:
2 hrnky polohrubé mouky,
3/4 hrnku pískového cukru,
1 hrnek mléka,
trochu rumu,
1 vanil.cukr,
1 pr.do p.,
3 vejce,
20 dkg tuku (máslo, Hera a pod.),
rozinky,
mandle,
ořechy a kand. ovoce
Příprava:
Cukr, celá vejce, a tuk utřeme ve šlehači, přidáme vanil. cukr, prosátou mouku s pr. do p., mléko a rum. Nakonec zamícháme rozinky, mandle, ořechy a kand. ovoce.

Pečeme v chlebíčkové formě. Nemusí se nechávat zaležet, je dobrá hned, nejlépe druhý den. Dobrou chuť!

Štóla s hruškami
Ingredience:
500 g hladké mouky,
špetka soli,
1/2 lžičky skořice,
1/2 lžičky mletého kardamomu,
po špetce mletého hřebíčku, anýzu a muškátového oříšku,
80 g cukru,
50 g droždí,
200 ml vlažného mléka,
1 vejce,
dřeň z 1 vanilkového lusku,
strouhaná kůra z 1 pomeranče,
250 g másla,
200 g sušených hrušek,
100 g oranžátu,
75 g sekaných mandlí,
50 g moučkového cukru
Příprava:
1. Smicháme mouku, sůl, koření a 50 g cukru. Droždí a cukr rozpustíme v mléce. Nalijeme do důlku a necháme vzejít kvásek (asi 20 minut).

2. Přidáme vejce, vanilkovou dřeň, kůru a 200 g másla. Vypracujeme těsto a dáme 25 min. kynout.

3. Hrušky nakrájíme. S oranžátem a mandlemi je zapracujeme do těsta. Přikryté necháme kynout dalších 15 minut. Troubu vyhřejeme na 200 °C.

4. Z těsta utvoříme váleček a lehce ho vyválíme do stran. Podélné okraje přes sebe přeložíme a přitisk­neme. Přeneseme na plech a necháme znovu vy­kynout asi 15 minut. Pečeme 65-70 minut. Štólu potřeme 50 g rozpuštěného másla a posypeme moučkovým cukrem. Dáme vychladnout.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama