vánoční cukroví

6. října 2006 v 22:11 | pohlazení |  vánoční cukroví
Kokosky

Těsto: 250 g hladké mouky, 500 g kokosu, 250 g másla, 200 g moučkového cukru, 2 vejce
Na ozdobu: moučkový cukr

Sypké přísady vysypeme na vál, přidáme dvě vajíčka a na kousky nakrájený změklý tuk. Těsto rukama důkladně prohněteme a uložíme do chladničky. Z vychlazeného těsta strojkem tlačíme asi šest centimetrů dlouhé tyčky, které stáčíme do věnečků a klademe na moukou vysypaný plech. Pečeme v mírné troubě asi 20 minut. Kokosky ještě horké obalujeme v moučkovém cukru, který můžeme smíchat s jedním vanilinovým cukrem.

Čokoládové kuličky

Těsto: 250 g másla, 100 g moučkového cukru, 100 g celých lískových oříšků, 250 g maizeny, 75 g hladké mouky, 30 g kakaa, 1 vanilinový cukr, špetka zázvoru, špetka skořice
Na ozdobu: moučkový cukr

Změklé máslo utřeme s cukrem, vanilinovým cukrem, maizenou, třetinou mouky, kakaem a kořením. Přidáme i zbylou mouku a těsto prohněteme. Uložíme je do chladu. Z vychlazeného těsta tvoříme válečky, které nakrájíme na stejná kolečka. Do kousku těsta vložíme jeden lískový oříšek a vytvarujeme kuličku. Pečeme na moukou vysypaném plechu asi 20 minut. Po upečení a vychladnutí posypeme kuličky moučkovým cukrem.
Datlové kopečky

125 g másla, 200 g ovesných vloček, 250 g datlí, 2 vejce, 100 g moučkového cukru, 1 vanilinový cukr, 1/2 kávové lžičky prášku do pečiva

Rozpuštěné máslo smícháme s ovesnými vločkami a necháme znovu ztuhnout. Datle vypeckujeme a nadrobno nakrájíme. Utřeme vajíčka s cukrem, vanilinovým cukrem a práškem do pečiva. Přidáme datle, vločky a pečlivě promícháme. Dvěma kávovými lžičkami tvoříme hrudky, které klademe na vymaštěný plech. Pečeme ve středně vyhřáté troubě asi 20 minut.
Mandlové věnečky

Těsto: 250 g másla, 250 g moučkového cukru, 250 g hladké mouky, 125 g mletých mandlí, 1 vanilinový cukr, 1 vejce, 125 g maizeny, 2 kávové lžičky prášku do pečiva

Na ozdobu: čokoládová poleva
Všechny suroviny elektrickým šlehačem dobře promícháme s jednou třetinou hladké mouky. Pak přidáme i zbylou mouku, těsto propracujeme a necháme asi půl hodiny uležet v chladu. Hmotu naplníme do stříkačky. Na plech, který jsme vyložili papírem na pečení, stříkáme věnečky. Pečeme je ve vyhřáté troubě asi 10-12 minut. Vychladlé věnečky pak do poloviny máčíme v tmavé čokoládové polevě.
Kávové rohlíčky (40 kousků) - pečeme 2-1 týden před Vánoci, dozdobit můžeme déle
na těsto: 300 g hladké mouky, 100 g moučkového cukru, 200 g másla, 4 polévkové lžíce instantního kávového prášku, 50 g mletých mandlí, 50 g mletých lískových oříšků, špetka soli
na dohotovení: 100 g čokolády na vaření, 75 g pistácií, 75 g krystalového cukru
Postup: Instatní kávu rozpustíme v 50 ml horké vody a dáme vychladit. Mouku, moučkový cukr, mleté mandle a oříšky, sůl a pokrájený tuk promícháme, přilijeme kávu a vypracujeme těsto, které odložíme zhruba na hodinu do chladna. Z těsta pak tvoříme 6 cm dlouhé válečky a stáčíme je do tvaru rohlíčků. Pečeme na plechu vyloženém pečícím papírem v předehřáté troubě (elektr. 200°C, plyn stupeň 2) asi 10 až 12 minut. Vychladlé rohlíčky potíráme rozpuštěnou polevou a sypeme nasekanými mandelmi, pistáciemi a krystalovým cukrem.
Kávové rohlíčky
Andělská očka (20 kousků) - pečeme 2-1 týden před Vánoci
na těsto: 160 g hladké mouky, 80 g cukru, 50 g másla, 1 vejce, 1 lžička prášku do pečiva, nastrouhaná kůra z 1/2 pomeranče, sůl
na dohotovení: 75 g marmelády nebo želé z červeného rybízu, 100 g hořké čokolády
Postup: Mouku, prášek do pečiva, cukr, pomerančovou kůru, vejce, kousky tuku a sůl zpracujeme na hladké těsto, které necháme přikryté fólií uležet 1 hodinu v chladnu. Z těsta pak vytvarujeme 20 kuliček velikosti vlašského ořechu a na plechu vyloženém pečicím papírem do nich uděláme obráceným koncem vařečky malé důlky. Ty naplníme rybízovou marmeládou/želé. Pečeme v předehřáté troubě asi 15 minut (elektr. 200°C, horkovzduš. 175°C, plyn stupeň 3). Po vychladnutí máčíme spodní části koláčků v rozehřáté čokoládě.
Marseillské koláčky - 1 den před Vánoci
na těsto: 380 g hladké mouky, 240 g cukru, 140 g čerstvého a 140 g rozpuštěného másla, 3 žloutky
na dohotovení: pikantní rybízová zavařenina (čím tužší, tím lepší), případně mandle a moučkový cukr
Postup: Čerstvé a rozpuštěné máslo smícháme dohromady. Pozvolna přidáváme čerstvé žloutky, cukr a nakonec po lžících hladkou mouku. Na vále poprášeném moukou vyválíme silnější plát (asi 0,6 cm) a vykrajujeme malé koláčky (o průměru asi 3 cm), které pokládáme na vymazaný nebo pečicím papírem vyložený plech. Koláčky potřeme vodou. Doprostřed klademe zavařeninu podle chuti (nejlépe asi ½ lžičky) a sypeme sekanými mandlemi, což ale vůbec není nutné. Pečeme v mírně vyhřáté troubě. Po upečení můžeme posypat moučkovým cukrem.
Linecké cukroví - pečeme 3-1 týden před Vánoci
na těsto: 300 g hladké mouky, 100 g moučkového cukru, 200 g másla, 2 žloutky, citrónová kůra
na dohotovení: marmeláda (nejlépe rybízová, malinová), moučkový cukr
Postup: Zpracujeme těsto a dáme jej rozležet do chladna. Pak vyválíme placku, ze které vykrajujeme jednoduché tvary (kolečka, srdíčka, kytičky, trojúhelníčky, čtverečky...) - polovině tvarů vykrojíme také střed menší formičkou. Upečené cukroví slepujeme marmeládou (vždy plný a vykrojený tvar k sobě) a obalujeme v cukru.
Linecké cukroví
Škebličky - pečeme 2-1 týden před Vánoci
na těsto: 250 g hladké mouky, 250 g másla, 1 vejce, 1 lžíce studené vody
na náplň: 100 g mletých vlašských ořechů, 100 g cukru, 1 celé vejce a žloutek
na obalení: moučkový cukr
Postup: Přísady na těsto zpracujeme a dáme na 2 hodiny do lednice. Také všechny přísady na náplň spojíme. Pak z těsta vyválíme placku silnou 3 mm a vykrajujeme kolečka, na které dáváme po lžičce náplně. Kolečka přehneme na polovinu a okraje řádně přitiskneme. Pečeme v mírné troubě a ještě teplé obalíme v moučkovém cukru.
Škebličky
Křehké ořechy
Na 1 dávku: 300 g hladké mouky, 90 g mletých vlašských ořechů, 3 lžíce kakaa, 210 g tuku, 100 g moučkového cukru, hrubá mouka, krém: 200 g másla, 140 g moučkového cukru, 2-3 lžíce rumu, kakao a moučkový cukr na posypání

Příprava:
Z mouky, ořechů, kakaa, tuku a cukru vypracujeme těsto. Zformujeme z něj váleček a ten rozkrájíme na stejné dílky. Každý z nich obalíme v hrubé mouce a vtlačíme do formičky - ořechu a vytvarujeme prohlubeň. Takto formičky na plechu upečeme v troubě při 185 °C. Hned zatepla je vyklopíme a vychladlé je plníme krémem z vyšlehaného másla, cukru a rumu, pak už jen druhou půlkou přiklopíme a sypeme kakaem s cukrem.
Plněné ořechy s čokoládou

Ingredience:


náplň:
kakao30 g
mléko2 dl
cukr moučka120 g
hera100 g
mleté ořechy50 g

poleva:
máslo50 g
čokoláda na vaření100 g

těsto:
cukr moučka200 g
hera250 g
hladká mouka340 g
mleté ořechy150 g
Z hladké mouky, Hery, mletých ořechů a moučkového cukru vypracujeme těsto, které dáme vychladit a odpočinout do chladničky.
Později buď vtlačujeme kousky těsta do formiček nebo těsto rozválíme, vykrajujeme formičkou kapkový tvar a zlehka vkládáme do formiček. Já preferuji tento způsob, protože mi připadá rychlejší a hlavně je jeden ořech jako druhý.
Pečeme ve středně vyhřáté troubě dorůžova a ještě teplé vyklopíme.
Mléko s cukrem, ořechy a kakaem svaříme a za občasného zamíchání vychladíme v nádobě se studenou vodou. Heru vymícháme do pěny a postupně přidáváme vychladlou hmotu.
Půlky ořechů naplníme a spojujeme po dvou. Můžeme částečně máčet do rozpuštěné čokoládové polevy.
Šlehačkové koláčky

Ingredience:

kakao
šlehačka250 ml
prášek do pečiva1 ks
žloutky2 ks
mouka polohrubá700 g
cukr vanilkový1 ks
ořechy mleté4 lžíce
cukr moučka
hera400 g
Mouku smícháme s práškem do pečiva, herou nebo jiným rostlinným tukem, žloutky, šlehačkou, vypracujeme hladký bochník a necháme ho asi hodinu v chladničce. Těsto rozdělíme na tři díly. Do jednoho přimícháme kakao, do druhého ořechy a třetí necháme bílý. Každý díl těsta vyválíme zvlášť na pomoučené desce do síly asi 5 mm a formičkami vykrajujeme různé tvary. Potom je položíme na lehce vymazaný plech a v mírně předehřáté troubě pečeme. Upečené koláčky obalujeme ve směsi moučkového a vanilkového cukru

Išelské dortičky

Ingredience:

čokoládová poleva

krém:
máslo100 g
cukr moučka3 lžíce
mleté ořechy3 lžíce

těsto:
máslo140 g
kakao20 g
žloutek2 ks
cukr moučka70 g
vanilkový cukr1 balíček
hladká mouka210 g
citronová kůra
strouhané ořechy40 g
Všechny přísady zpracujeme na vále v těsto, které necháme chvilku odpočinout.
Odpočinuté těsto vyválíme asi na 5mm tlustý plát a vykrájíme z něj kolečka. Ta skládáme na plech vyložený pečícím papírem a pečeme v předehřáté troubě. Upečené kolečka necháme vychladnout.
Zatím si připravíme krém. Máslo utřeme s cukrem, rumem a ořechy.
Vychladlé spojíme krémem a poléváme čokoládovou polevou.
Ozdobíme půlkou ořechu.

Sádlové mušličky

15 dkg sádla, 18 dkg cukru, 18 dkg hladké mouky, 10 dkg ořechů, čokoláda nebo kakao, hřebíček. Plníme do formiček.

Vínové cukroví

30 dkg hl. mouky, 30 dkg tuku, 2 žloutky, 5 lžic bílého vína. Vykrájíme drobné tvary a po upečení obalujeme v mletém cukru.

Medvědí tlapky

15 dkg mandlí nebo ořechů, 27 dkg hladké mouky, 15 dkg cukru moučky, 18 dkg másla, citr. kůra, skořice mletá, vanilkový cukr.
Ze surovin vypracujeme těsto kterým plníme vymazané a moukou vysypané formičky.
Vanilkové rohlíčky
20 dkg hl. mouky, 8 dkg cukru moučka, 20 dkg másla, 12 dkg mandlí, vanilkový cukr.
Zpracujeme v těsto a vyvalujeme rohlíčky které pečeme ve středně vyhřáté troubě.

Měsíčky zdobené mandlí

20 dkg hladké mouky, 14 dkg másla, 7 dkg moučkového cukru, 1 vařený žloutek, citrónová kůra (dnes se dá koupit jako v koření v sáčku, můžu doporučit), vanilkový cukr
Vše zpracujeme v těsto ze kterého vyválíme plát. Vykrajujeme formičkou měsíčky, které potřeme žloutkem, ozdobíme polovinou mandle a dáme péct. Upečené a vychladlé spojujeme čokoládovým krémem

Srdíčka vskutku mandlová

1 těsto: 15 dkg hladké mouky, 5 dkg mandlí, 10 dkg másla (hery apod.), 5 dkg moučkového cukru, 1 vejce
2 těsto: 7 dkg mandlí, 12 dkg pískového cukru, 2 bílky, 1 lžíce kakaa
Mouku, cukr, ustrouhané oloupané mandle, máslo, vejce zpracujeme v těsto. Rozválíme v placku a a formičkou vykrájíme srdíčka. Z bílků ušleháme sníh, zašleháme cukr a opatrně vmícháme mandle smíchané s kakaem. Hmotu natíráme na vykrájená srdíčka tak aby zůstal asi 3 mm volný okraj. Pečeme na suchém plechu, nebo na pečícím papíře ve středně vyhřáté troubě.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama