záviny - jablíčková vánoční pohoda

7. října 2006 v 1:34 | pohlazení |  Vánoční zaviny - štrůdly

Babiččin závin

Babiččin závin
350 g polohrubé nebo hrubé mouky | 2 lžíce cukru | 20 g droždí | 125 ml mléka | 100 g tuku | 300 g jablek | 3 lžíce skořice | kokos | 50 g rozinek | strouhanka

Příprava:

Do mouky rozdrobíme droždí, v hrnku rozpustíme tuk, přidáme do něj mléko a cukr, zamícháme a vlijeme do mísy s droždím. Zpracujeme těsto, uděláme z něj bochánek a necháme asi čtvrt hodiny pod utěrkou odpočívat.

Mezitím si nakrájíme jablka. Pak rozdělíme těsto na čtyři díly, abychom měli čtyři záviny. Plníme jablky, skořicí, cukrem, kokosem, rozinkami, trochou strouhanky. Záviny zatočíme a upečeme.

Upečené záviny potřeme rozpuštěnou alfou a pocukrujeme

Tažený jablečný štrůdl

Štrůdl

Přidejte do něj malinko octa - ono se pak lépe táhne.
POTŘEBUJETE:
Těsto:

280g hladké mouky
100 ml teplé vody
2 lžíce oleje
1 lžičku citronové šťávy nebo octa
1 velké vejce
špetku soli
100g rozpuštěného másla

Náplň:
10 jablek (přibližně 1 kg po očištění)
4 lžíce strouhanky
3 lžíce krupicového cukru
1 lžičku mleté skořice
případně rozinky nebo sekané
vlašské ořechy


1. ZPRACUJTE TĚSTO
Do mísy prosijte mouku a utvořte v ní důlek. Rozmíchejte vejce, vodu, olej, sůl a citronovou šťávu a vlijte do důlku. Hmotu začněte zpracovávat od středu, nejdříve s pomocí nože, poté už rukama.

Připravte měkké, nepříliš lepivé těsto. Pokud je moc suché, přidejte trochu vody. Těsto propracovávejte na podložce tak dlouho, dokud není hladké, lesklé a nelepivé. Pak utvořte nízký bochánek a nejméně na půl hodiny ho schovejte pod nahřátý hrnec.
Mezičas využijte k přípravě jablek - oloupejte je, zbavte jádřinců a nakrájejte na tenké plátky.

2. VYTVARUJTE PLÁT

Z odpočatého těsta odkrojte polovinu, zbytek (na druhý štrůdl) vraťte pod hrnec. Odkrojenou část rozválejte na lehce pomoučněné podložce na co nejtenčí obdelníček, poté přeneste
na čistou velkou utěrku nebo ubrus a začněte plát vytahovat hřbety rukou. Opatrnými pohyby vytahujte těsto do všech směrů, dokud jím není dobře vidět vzor na utěrce. Nakonec odkrojte případně silnější okraje.

3. NAPLŇTE A ROLUJTE
Potřete plát rozpuštěným máslem, trochu posypte strouhankou a rozprostřete na něj polovinu
jablek. Z každé strany přitom nechte volný asi dvoucentimetrový okraj. Podél jedné z kratších stran - u té, kde budete končit se zavinováním - můžete nechat ještě víc místa. Takto připravený štrůdl lehce poprašte cukrem i skořicí a přidejte rozinky a ořechy.

4. PEČTE V TROUBĚ
Závin pečte v troubě vyhřáté na 200 °C, u horkovzdušné na 180 °C, zhruba padesát minut až hodinu. V průběhu pečení i po finálním vytažení z trouby závin potírejte rozpuštěným máslem. Před krájením nechte moučník aspoň půl hodiny odpočinout a pak ho pocukrujte

Jablkové řezy z tvarohového těsta

Suroviny:
250 g tvarohu, 300 g hladké mouky, 250 g rostlinného tuku, 40 g moučkového cukru,špetka soli, 1 vejce na potření.

Náplň:
1 kg jablek, 50 g hrubě nasekaných ořechů, 50 g hrozinek, 4 lžíce moučkového cukru, 2 -3 lžíce rumu.

Postup:
Tvaroh zpracujeme na vále s moukou, tukem, solí a moučkovým cukrem.
Těsto rozdělíme na poloviny, jednu část vyválíme a dáme na vymaštěný, pomoučený plech. Na ně nastrouháme jablka, posypeme ořechy a rozinkami, pocukrujeme a pokapeme rumem.
Pokryjeme druhým dílem těsta, pomažeme rozšlehaným vejcem, několikrát propíchneme vidličkou a dáme do středně vyhřáté trouby zvolna péct.
Když povrch lehce zrůžoví, je koláč hotový

Jablkové řezy na velký plech

Suroviny:
40 dkg hladké mouky
1 vejce
2 lžíce moučkového cukru
25 dkg másla
5 lžic mléka
1 prášek do pečiva

Postup:
Ze všech surovin zpracujeme těsto, které necháme 5 minut odpočinout a pak rozdělíme na dvě části. První díl rozválíme, vyložíme jím vymazaný plech a posypeme náplní, kterou jsme si připravili smícháním 1,5 kg pokrájených jablek, 2 vanilkových pudingových prášků, 8 lžic moučkového cukru a 1 vanilkového cukru. Druhý díl těsta rozválíme, zakryjeme jím náplň a dáme péct.

Jablkovec

Suroviny:
50 dkg polohrubé mouky
28 dkg cukru krupice
70 dkg strouhaných jablek
1 sklenka (2 dl) oleje
2 lžičky skořice
2 lžičky jedlé sody
2 vejce
podle chuti rozinky, ořechy, kokos

Postup:
Všechny suroviny smícháme, těsto nalijeme na vymazaný a vysypaný plech a upečeme. Po upečení můžeme moučník ozdobit polevou.

Jablkový koláč

Suroviny:
40 dkg dětské krupičky
15 - 20 dkg cukru krupice
1 prášek do pečiva
jablka

Postup:
Všechny suroviny smícháme a rozdělíme na tři díly. Na papírem vyložený plech nasypeme první část směsi, poklademe nastrouhanými jablky - můžeme přidat rozinky a ořechy - jak má kdo rád, nasypeme další část směsi, kterou opět poklademe jablky a posypeme zbytkem směsi. Koláč po povrchu poklademe tence nakrájeným tukem a upečeme.
Jablečný dort
80 dkg jablek, 10 lžic cukru krystal, šťáva z 1 až 2 citrónů, 2 pudingové prášky, dětské piškoty, šlehačka
Jablka oloupeme, nakrájíme na dílky a rozvaříme v trošce vody. Přidáme cukr a citrónovou šťávu. V 1/2 litru studené vody rozmícháme pudingové prášky, nalijeme do jablek a povaříme 2 minuty. Do mísy vypláchnuté studenou vodou klademe střídavě vrstvu hmoty a piškotů. Necháme vychladit a zdobíme šlehačkou.
Smažená jablečná kolečka
3-4 jablka, 2 vejce, 10 dkg hladké mouky, 1 dc bílého vína, sůl, skořice, med, špetka prášku do pečiva, olej
Oloupaná jablka nakrájíme příčně na 1 cm silná kolečka, jejichž středy opatrně zbavíme jádřinců. Z bílků ušleháme tuhý sníh. Žloutky rozšleháme vidličkou a smícháme s moukou, vínem, špetkou skořice, soli a prášku do pečiva. Vmícháme sníh z bílků a ve vzniklém těstíčku namáčíme jablečná kolečka, která hned smažíme v rozpáleném oleji. Na talíři je pak pokapeme medem.
Jablečný salát
60 dkg jablek, 20 dkg hroznového vína, 10 dkg hrozinek, 2 lžíce cukru krystal, 3 lžíce bílého vína, šťáva z 1 citrónu
Jablka nakrájíme na malé kostky, smícháme s nakrájeným vínem, rozinkami a zalijeme zálivkou z vína, cukru a citronové šťávy. Podáváme vychlazené.

Křehký vánoční závin

Křehký vánoční závin

Ingredience:

300 g hladké mouky | 1 špetka soli | 100 ml oleje | 150 ml nízkotučného mléka | rozehřátý rostlinný tuk na potření závinu | tuk na vymazání plechu | čokoládová poleva na zdobení | strouhanka | 750 g jablek | rozinky | drcená jádra ořechů | strouhaný kokos | skořicový cukr | vanilkový cukr

Příprava:

Z prosáté osolené mouky, oleje a vlažného mléka připravíme vláčné těsto. Necháme je alespoň 2 hodiny v chladnu odpočinout.

Poté těsto rozdělíme na dvě části, vyválíme na pláty a posypeme nasucho osmahnutou strouhankou. Poklademe jablky nakrájenými na tenké plátky, omytými rozinkami, drcenými jádry ořechů, strouhaným kokosem, posypeme skořicovým cukrem a svineme.

Záviny přeneseme na vymazaný plech, potřeme rozehřátým tukem a v předehřáté troubě upečeme dozlatova.

Povrch upečeného závinu pokapeme polevou a necháme ztuhnout. Skořicový závin - aneb. zabalená skořice
skořičák - pochoutka nejen na svátky


Co je třeba si připravit:

500 g mouky (hladká nebo polohrubá)
100 g cukru
sůl (menší rovná lžička)
100 g tuku (např. Hery)
1-2 vejce
mléko
30 g droždí čerstvé (možno i sušené - množství mouky určené na sáčku)
skořice
event. strouhaný perník
event. rozinky
event. moučkový cukr
event. kakao


Pracovní postup pro začátečníky:

• Mouku (hladkou nebo polohrubou, i smíchanou) v míse promícháme s cukrem a solí.

• Z čerstvého droždí si připravíme kvásek: v hrnečku mírně nahřejeme asi 2-3 velké lžíce mléka, přidáme špetku cukru, zamícháme a do vlažného rozdrobíme čerstvé droždí, rozmícháme lžičkou a necháme u mírného tepla vykynout. Po vykynutí nalijeme do směsi mouky a cukru a mírně zamícháme. Menší a nenáročná práce je s droždím sušeným, které (v patřičném množství, určeném na sáčku, ale raději o něco víc, protože hůř kyne) jen nasypeme do mouky hned na začátku postupu , když ji promícháváme se solí a cukrem.

• Tuk rozpustíme a ne moc teplý vlijeme do důlku v mouce.

• Nakonec v hrnečku vlahého mléka rozkvedláme vejce a vlijeme do směsi v míse. Vše promícháme, pokud se těsto špatně spojuje, přidáme po troškách další mléko. Těsto musí být středně tuhé, aby se dalo zpracovávat válečkem.

Necháme vykynout.

Rozdělíme ho na dva díly. Oba rozválíme válečkem na placku a posypeme náplní.

Pak stočíme (jako závin) a pečlivě, zvláště na koncích spojíme, aby případnými otvory náplň nevytékala, přeneseme na plech buď vymazaný tukem nebo na pečící papír. Hotové záviny potřeme rozkvedlaným vejcem a pečeme pomalu (asi při 150°) přibližně 30-45 minut, podle druhu trouby. Nesmí být moc tmavé, světlé jsou vláčnější.

• Závin lze také vložit do bábovkové nebo chlebíčkové formy, vytřené tukem a vysypané moukou. Zvláště vhodné je to v případě, kdy je těsto hodně měkké a nedrželo by formu závinu.

• Pokud použijeme jako náplň skořici, lze udělat koláčky tak, že pokrájíme syrový stočený závin (jako kdyby byl upečený )a klademe na plech jako koláčky. Po upečení je můžeme polít polevou,, kterou vyrobíme v misce (lžíce vařící vody a 2 lžíce moučkového cukru rozmícháme vařečkou) a nalijeme na upečené koláčky.


Náplně:
Skořici s cukrem nebo kakao s cukrem promícháme. Pokud chceme mít náplň bohatší, můžeme vmíchat strouhaný perník (prodává se jako "Perník na strouhání"). Můžeme přidat i hrst omytých rozinek. Posypeme rozválenou placku a stočíme.


Pracovní postup v kostce - pro pokročilé:
Připravíme kvásek a vypracujeme středně tuhé těsto, necháme vykynout, vyválíme 2 placky. Posypeme rovnoměrně náplní, (do skořicové můžeme přidat rozinky) a zabalíme. Přeneseme na plech, potřeme rozkvedlaným vejcem a pomalu pečeme asi 30 minut. Stočené naplněné těsto můžeme také péci i v bábovkové nebo chlebíčkové formě.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 wdmuddthla wdmuddthla | E-mail | Web | 8. května 2009 v 17:17 | Reagovat

437tkR  <a href="http://xtcclvxuouel.com/">xtcclvxuouel</a>, [url=http://fmxchdzjvtzp.com/]fmxchdzjvtzp[/url], [link=http://ycepcjwojvrl.com/]ycepcjwojvrl[/link], http://halmoqfmmbld.com/

2 buuune buuune | E-mail | Web | 28. května 2009 v 3:03 | Reagovat

44a4LL  <a href="http://vjpyyrhhdjmk.com/">vjpyyrhhdjmk</a>, [url=http://aywjpsqbygkg.com/]aywjpsqbygkg[/url], [link=http://vbgxhmmflfjq.com/]vbgxhmmflfjq[/link], http://xytkzzqurmmh.com/

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama