záviny

9. října 2006 v 23:34 | pohlazení |  Vánoční zaviny - štrůdly
Štrůdl paní hraběnky
Ingredience: 400 g polohrubé mouky, 140 g cukru, 200 g Hery, 4 žloutky, 2 lžíce mléka a polovina sáčku prášku do pečiva.
Na náplň budete potřebovat 6 jablek, skořice, vanilka, vlašské ořechy, 4 bílky a 100 g moučkového cukru.

Postup

Z mouky, cukru, tuku, žloutků, mléka a prášku do pečiva zpracujeme těsto, z něhož jednu třetinu dáme zmrazit.
Zbývající těsto vyválíme a vyložíme na vymazaný plech. Těsto poklademe šesti nastrouhanými jablky, cukrem, skořicí, vanilkou a ořechy.
Opatrně jej pak potřeme sněhem z bílků a cukru, na který nastrouháme zmrazené těsto. Pečeme 15 až 20 minut v troubě předehřáté na 180 stupňů.
Jablečný štrůdl podle babiččina receptu
Potřebujeme:
1 čerstvé listové těsto (500g) , 1kg jablek, 2 skořicové cukry, 50g másla, 4 lžíce strouhanky, 50g lískových ořechů, 4 lžíce cukru krupice, hladká mouka na vál, 1 vejce na potření.
Postup:
Jablka oloupeme, odstraníme jádřinec a nastrouháme na velkém struhadle.
Těsto rozpůlíme a
z každé části postupně rozválíme plát o velikosti 30×30cm.
Nasekáme ořechy.
Na těsto asi dva centimetry od okrajů rovnoměrně rozložíme polovinu nastrouhaných jablek, posypeme jedním skořicovým cukrem a dvěmi lžícemi cukru krupice, posypeme nasekanými ořechy (opět polovinou), doprostřed položíme kousky másla a úplně na závěr zasypeme (především máslo) dvěma lžícemi strouhanky.
Zavineme a připravíme druhou tyčku.
Obě dáme na připravený plech a
potřeme rozšlehaným vejcem.
Pečeme 30-40 minut ve vyhřáté troubě naplno asi 10-15 minut, pak zeslabíme troubu na polovinu a dopečeme. Upečené štrůdly necháme vyhladnout,
nakrájíme a pocukrujeme.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama