Únor 2007

Sladký Valentýn

20. února 2007 v 16:35 | pohlazení |  Valentýn - na sladko
Láskyplné čokoládové fondue s jahodami

Počet porcí: 4
Doba přípravy: 35 minut

Složení:
150 g hořké čokolády, 200 ml smetany ke šlehání, 15 g másla, 1-2 lžíce likéru Grand Marnier, 2 vaničky šťavnatých jahod

Příprava:
Čokoládu, smetanu, máslo a likér dejte do menšího hrnce, který zahřejte nad parou (tak, že jej dáte nad hrnec větší, naplněný vodou, kterou jste přivedli do varu) dokud se čokoláda nerozpustí a nepromísí s máslem a smetanou. Rozpuštěnou směs promíchejte a přelijte do fondue nádoby, pod kterou jste zapálili ohřívač. Jahody omyjte, osušte ubrouskem a servírujte v misce, připravené k namáčení do čokoládového fondue.
Valentýnské koláčky


Složení:
3/4 šálku másla, 3/4 šálku medu, 1/4 lžičky mandlové tresti, 2 a 1/2 šálku mouky, 1/2 šálku nasekaných oloupaných mandlí

Příprava:
Troubu předehřejte na 180-200 stupňů. V míse rozmixujte máslo, med a mandlovou tresť mixérem, mixujte dokud není směs dokonale spojená a hladká. Přidávejte mouku po šálcích a vždy dobře rozmixujte. Pak přidejte nasekané mandle. Na plech pokrytý pečícím papírem nalijte vždy trochu těsta a vytvarujte z něj srdce vysoké max.0,5 cm. Srdíčka můžete ozdobit ornamentem, který vytvoříte pomocí vidličky. Pečte 25-30 minut dokud kraje nezhnědnou. Nechte 5 minut zchládnout a pak přesuňte na talíř.

Valentýnské jablečné kroužky

Ingredience na 4 porce:
150 g rozinek
100 ml hnědého nebo bílého rumu
4 velká kyselá jablka (např. boskopská)
2 lžíce slunečnicového oleje
2 lžíce cukru

Postup:
1. Rozinky necháme přes noc namočené v rumu.
2. Další den oloupeme jablka, vykrojíme jádřince a jablka nakrájíme na asi 1 cm silné plátky. Jablečné plátky potřeme po obou stranách olejem.
3. Jablka grilujeme v alobalové misce za častého obracení asi 4 minuty.
4. Jablečné kroužky rozdělíme na čtyři talíře. Do středu každého kroužku dáme okapané rozinky a jablka pocukrujeme.

Obměny:
Dezert získá aromatickou chuť, jestliže přimícháte do cukru trochu mleté skořice.
Jablečné kroužky chutnají výtečně i s ořechy. Ještě horká grilovaná jablka obalíme po obou stranách ve 100 g strouhaného kokosu nebo strouhaných lískových oříšků. Rozinky a cukr vynecháme.

Skořicové koblížky s jahodami

Počet porcí 4 porceDélka přípravy
Ingredience koblížky 25 g droždí 45 g moučkového cukru 220 ml vlažného mléka 2 žloutky 400 g polohrubé mouky 1 citrón na citrónovou kůru 1 lžička soli 100 g skořicového cukr na obalení ovoce 500 g jahod (čerstvých nebo mražených) 80 g moučkového cukru 1 snítka máty jogurtová pěna 200 g bílého jogurtu 250 g rostlinné šlehačky 50 g moučkového cukru 1 vanilkový cukr ½ vanilkového lusku kůra z jednoho citrónuPostup 1. droždí rozmícháme s trochou cukru, rozředíme malým množstvím vlažného mléka, přidáme trochu mouky a vymícháme kvásek, který necháme vykynout 2. vykynutý kvásek promícháme se zbylými surovinami (žloutky, mouka, vlažné mléko, citrónová kůra, sůl a cukr) v kypré těstíčko a necháme cca 30 minut vykynout 3. po vykynutí vyválíme na 2 cm vysoký plát a kulatou formičkou o průměr cca 4,5 cm vykrajujeme mini koblížky, chvilku je necháme odpočinout a smažíme v oleji z obou stran, krátce necháme okapat na papírovém ubrousku a ještě teplé obalujeme ve skořicovém cukru 4. jahody nakrájíme na kostičky, promícháme s moučkovým cukrem, popřípadě sekanou mátou 5. smetanu vyšleháme do tuha společně s moučkovým cukrem, vanilkovým cukrem a vanilkou, dobře promícháme s jogurtem a necháme vychladit 6. na talíř servírujeme kobližky a kopeček jahod s jogurtovou pěnou

Tropický dort

Počet porcí 12Délka přípravy 60 min.
Ingredience 300 g kokosků, 100 g másla, 1 konzerva (580 g) ananasového kompotu, 1 konzerva (320 g)mandarinek, 1 balíček želatiny s příchutí tropického ovoce, 1/3 sklenice krupicového cukru, 300 ml bílého jogurtu, 300 ml smetany ke šlehání, 3 lžíce citronové šťávyPostup Kokosky rozdrobíme, přidáme rozpuštěné máslo a dobře prohněteme. Dortovou formu o průměru 24 cm vyložíme papírem, vložíme do ní máslovou hmotu a dáme na 1 hodinu do ledničky. Mandarinky a ananas scedíme a šťávy smícháme dohromady. Ve sklenici této šťávy rozpustíme želatinu a necháme ji 10 minut bobtnat. Přidáme lžíci cukru a na mírném ohni mícháme, až se všechny složky spojí. Nevaříme ! Jogurt smícháme se zbytkem cukru a citronovu šťávou. Smetanu ušleháme. Ke 2/3 šlehačky přidáme jogurt a opatrně vmícháme tuhnoucí želatinu a 2/3 ovoce. Dortový korpus z kousků potřeme krémem a vložíme na 3 hodiny do ledničky. Dort ozdobíme šlehačkou a kousky ovoce.

Rumová bábovka

Popis
Počet porcíDélka přípravy
Ingredience 3 vejce, 200 g krupicového cukru, 2 dl oleje, 2 dl rumu, 300 g polohrubé mouky, 100 g pšeničné celozrnné mouky, 1 prášek do pečiva, rozinky, sekané ořechy, kakao.Postup Žloutky vyšleháme s troškou horké vody do pěny, přidáváme postupně za stálého šlehání cukr, pak opatrně olej, rum, oba druhy mouky smíchané s práškem do pečiva, rozinky a ořechy a nakonec vmícháme sníh z bílků. Část těsta nalijeme do herou vymazané formy. Do zbytku těsta pak opatrně vmícháme jednu vrchovatou lžíci kakaa, nalijeme do formy a upečeme. Podáváme ke kávě.

Hvězdný dort

Počet porcí 12 porcíDélka přípravy 100min.
Ingredience 4 vejce, 4 lžíce vody,175 g cukru moučka,1x vanilkový cukr,200g mouka pšeničná hladká,10g kakaa, 1x prášek do pečiva,250 g mascarpone - nebo neochucené žervé,1 lžíce citronové šťávy, 1x ztužovač do šlehačky,1x světlou polevu,150 ml smetanu ke šlehání,1x poleva tmavá - na figurky,cukr krupice - 100 g - na karamelové nitěPostup Potřebujete formy: 1 dortovou formu větší (prům. 26-28 cm) 1 dortovou formu menší (prům. 24 cm) 1 formu na hvězdu (prům. 24 cm) nebo vyříznout hvězdu z kulatého korpusu 1. Připravíme si dvě dávky těsta - každou s následujícím postupem: vejce a vodu ušleháme do pěny a za stálého šlehání přidáme cukr a vanilínový cukr. Mouku smícháme s prosetým kakaem a kypřicím práškem, což přisypáváme k našlehané pěně za stálého míchání elektrickým šlehačem na nejnižším stupni otáček. Vypracujeme hladké těsto. 2. První těsto vylijeme do větší formy vyložené pečicím papírem, uhladíme a dáme péci do předehřáté trouby při cca 180°C po dobu asi 30-35 minut. Po upečení a částečném vychladnutí korpusu oddělíme nožem okraj formy a necháme zcela vychladnout. Připravíme druhé těsto stejným postupem uvedeným v bodě 1 a rozdělíme ho do dvou menších forem vyložených pečicím papírem. (Pokud nemáme formu na hvězdu, použijeme dvě kulaté formy, vystřihneme si papírovou šablonu a po upečení podle ní hvězdu vyřízneme). Oba menší korpusy upečeme při teplotě cca 180°C po dobu asi 30 minut. 3. Na krém smícháme Mascarpone s vanilínovým cukrem a citronovou šťávou. Polevu vyjmeme z obalu, najemno ji nasekáme a vmícháme ke krému. Ušleháme šlehačku se Smeta-fixem a moučkovým cukrem a přimícháme ji též do krému. 4. Všechny korpusy podélně rozřízneme a každý spodní díl namažeme krémem a zakryjeme horním dílem. Namazané díly odložíme do chladu. 5. Ušleháme smetanu s vanilínovým cukrem a smeta-fixem do tuha. Šlehačku natřeme na jednotlivé korpusy po bocích a na horních stranách. Z jednotlivých korpusů složíme dort - dolů největší korpus, doprostřed malý kulatý korpus a nahoru hvězdu. 6. Polevu tmavou rozpustíme podle návodu na obalu, ustřihneme růžek a nastříkáme na pečicí papír různé vánoční motivy (stromečky, komety, postavičky z betlému apod. - motivy si můžeme na pečicí papír předkreslit). Jinou možností, jak tvořit motivy, je rozetřít cca 3 mm vrstvu polevy na pečicí papír a z ne zcela ztuhlé polevy vykrajovat tvořítky jednotlivé motivy (přičemž namáčíme tvořítka do horké vody). Strany dortu pak ozdobíme motivy/figurkami a dort dáme opět do chladu. 7. Karamelové nitě připravujeme ne příliš dlouho před servírováním. Cukr zahříváme v malém hrnku tak dlouho, až je světle hnědý a zcela rozpuštěný. Hrnek s karamelem položíme na namočenou studenou utěrku a vidličkou mícháme, až se cukr za vidličkou začne táhnout a tvoří "vlasy". Pomocí vidličky okolo dortu obtočíme karamelové nitě. Pokud nám karamel ztuhne, jednoduše ho znovu rozpustíme. Dort uchováváme v chladu.

Jahodová Charlotte

Popis
Počet porcí 4Délka přípravy
Ingredience 1/2 l mléka, 500 g jahod, 30 g mleté želatiny, 1 šálek práškového cukru, 4 žloutky, 125 g másla, 500 g tvarohu, šlehačka na ozdobu, vanilkový cukrPostup Do části vlažného mléka namočíme želatinu. Omyté jahody osušíme a menší polovinu schováme na ozdobu. Ohřejeme zbylé mléko, přidáme namočenou želatinu a mícháme až se rozpustí. Přelijeme do mixéru a přidáváme žloutky, cukr a jahody. Vše mixujeme a po částech přidáváme tvaroh. Tuto směs vlijeme do formy vypláchnulé studenou vodou. Povrch ozdobíme jahodami a šlehačkou smíchanou s vanilkovým cukrem. Hotové ozdobíme nejhezčími jahodami a necháme ztuhnout v chladničce.

Valentýn - na slano

20. února 2007 v 16:22 | pohlazení |  Valentýn-recepty
Valentýnské bramboráčky
Potřebujeme:
1kg oloupaných brambor, 80g salámu vysočiny vcelku, 3 lžičky hub v soli nebo sůl, 150g hladké mouky, 1 celé vejce, majoránka, sádlo nebo olej na smažení.
Postup:
Brambory oloupeme a
najemno nastrouháme na struhadle nebo v kuchyňském robotu.
Vysočinu nakrájíme na drobné kostičky, na sucho opečeme a vypečený tuk vylijeme.
K nastrouhaným bramborám přidáme opečený salám, houby nebo sůl, mouku, vejce
a 2 velké špetky majoránky. Smícháme.
Na pánvi rozehřejeme sádlo
a položíme na ni formu srdíčka, do kterého lžící rozetřeme těsto. Pečeme a před otočením uvolníme nožem od kraje formy, tu odstraníme a vzniklé srdíčko obrátíme a dopečeme.
Podáváme s kyselým zelím.

Rajské pokušení

Šunku s tvarohem rozmixujeme, osolíme, opepříme, vmícháme jemně nasekané olivy. Rajčátka na horní straně asi v jedné třetině odřízenem ve tvaru srdíčka, vnitřek vydlabeme, naplníme pomazánkou a seříznutým vrškem přikryjeme jako kloboučkem.
200 g šunky
100 g měkkého tvarohu
2 lžíce vypeckovaných oliv
bílý pepř
rajčata

Kuřecí prsíčka Rozkoš

Maso nakrájíme na kousky. Ty potom osolíme, opepříme a obalíme v mouce. V hluboké pánvi rozehřejeme olej a maso po částech prudce opečeme po všech stranách. Maso vyjmeme a olej slijeme. Výpečky na pánvi rozředíme sherry a drůbežím vývarem. Přidáme prolisovaný česnek. Tymián nasekáme a nasypeme do pánve. Vaříme zhruba 10 minut na mírném ohni. Olivy nakrájíme nap látky a přidáme je s černými olivami do pánve. Krátce je prohřejeme.
2 kuřecí prsa
sůl
pepř
troška hladké mouky
6 lžic olivového oleje
125 ml suchého sherry
200 ml drůbežího vývaru
2 stroužky česneku
půl svazku tymiánu
50 g oliv plněných paprikou
několik černých oliv

Těstovinové snění

Těstoviny uvaříme v osolené vodě do měkka, scedíme a necháme odkapat. Kuřecí maso a šunku nakrájíme na kostičky. Cibuli drobně nakrájíme, zpěníme na oleji, přidáme rajčatový kečup, kuřecí maso se šunkou, sůl, pepř a dusíme 2 minuty.
350g těstovin
200g pečeného nebo dušeného kuřecího masa
100g šunky
3 lžíce oleje
1 cibule
2 lžíce rajčatového kečupu
1dl bílého vína
sůl, mletý pepř
20g másla
petrželka
strouhaný sýr
Vše podlijeme vínem, prohřejeme, pak promícháme s těstovinami a máslem. Při podávání posypeme usekanou petrželkou a strouhaným sýrem.

Srdíčkové jednohubky

Pokud se nechcete vařit se složitou večeří, dobrým typem pro vás budou srdíčkové jednohubky, ke kterým můžete spokojeně popíjet míchané nápoje.
20 dkg šunky vcelku
20 dkg tvrdého salámu vcelku
40 dkg tvrdého sýru vcelku
paprika, olivy, sterilované okurky
ozdobná párátka
Sýr vykrájíme ve tvaru srdíček. Tvrdý salám nakrájíme na trojúhelníčky a šunku na kostičky, stejně jako papriku. Jednohubky tvoříme takto: nejdříve dáme sýr, salám nebo šunku a nakonec papriku, olivu nebo okurku. Takto složené ingerdience napícháme na ozdobná párátka.
Zamilované kuře

Počet porcí: 2
Doba přípravy: 40 minut

Složení:
2 plátky kuřecích prsíček, 1/2 lžičky mleté papriky, 1/2 lžičky kurkumy, 1/2 lžičky skořice, 1/2 lžičky mletého zázvoru, 1/2 lžičky kajenského pepře, 3 lžíce olivového oleje, 1/2 červené cibule, 2 rajčata, 300 g konzervovaného hrášku, 250 ml kuřecího vývaru, šťáva z 1/2 citronu, 2 lžíce sekaného čerstvého koriandru, 1 lžíce sekané čerstvé máty, sůl a čerstvě mletý černý pepř

Příprava:
Do mísy dejte kuřecí prsíčka s kořením (mletou paprikou, skořicí, kurkumou, zázvorem a pepřem) a polijte je olivovým olejem. Osolne, opepřete, promíchejte a nechte uležet. Na pánvi rozehřejte trošku oleje na kterém poduste na proužky nakrájenou cibuli. Přidejte kuře, jedno oloupané rajče, vývar a hrášek a přiveďte k varu. Pánev zakryjte poklicí a vařte 8 minut. Potom přidejte další oloupané rajče a čerstvé koření, vmíchejte citronovou šťávu. Naaranžujte na talíř s rýží a ihned podávejte.

Netradičně na vánoce

20. února 2007 v 16:11 | pohlazení |  Netradiční vánoční cukroví
Suroviny: 1 ananas, 2 tabulky bílé čokolády, drcený popcorn Postup: Čokoládu rozpustíme ve vodní lázni. Vychlazený a nakrájený ananas v ní namáčíme a klademe na rošt. Sypeme drceným popcornem, dokud je čokoláda tekutá.
ČOKOLÁDOVÉ KULIČKY
Suroviny na cca 50 kuliček: 40 g popcornové kukuřice, olej na přípravu popcornu, 100 g mléčné čokoládové polevy, 2 lžíce javorového sirupu, 20 g kokosového tuku, 2 lžíce mléka, 2 lžíce sekaných mandlí. Postup: Připravte popcorn podle základního receptu a udržujte jej teplý v troubě asi při 100°C. Polevu, kokosový tuk a mléko dejte do hrnce a za stálého míchání zahřívejte, dokud se tuk a poleva nerozpustí. Nalijte směs na teplý popcorn a všechno dobře promíchejte. Pomocí dvou lžiček vytvářejte kuličky a pokládejte je na namaštěný alobal. Dejte ztuhnout asi na 30 minut do ledničky.


Čokoládové kuličky
Čokoládové kuličky

POPCORN CROSSIES
Na 30 crossies potřebuješ: 100 g mléčné čokoládové polevy, 50 g hořké čokoládové polevy, 1/2 hrnku popcornové kukuřice, 1/2 hrnku slunečnicových semínek, 1/2 hrnku žlutých rozinek.
Nejprve připrav napukaný popcorn. Dej polevy do hrnce. Rozpouštěj je při velmi nízké teplotě. Stále míchej, aby se poleva příliš nezahřála. Jakmile je tekutá, sundej hrnec z plotýnky. Do hrnce přidej popcorn, slunečnicová semínka a rozinky a míchej, až bude všechno pěkně obalené čokoládou. Hmotu z hrnce nabírej lžičkou a druhou lžičkou ji vždy setři na hladké prkénko. Takhle pokládej hrudku vedle hrudky. A šup s nimi do lednice! Až vychladnout, můžeš je posadit do papírových mističek.
Čokoládové lanýže (zhruba 50 kousků)
70g smetany ke šlehání, 100g másla, 60g cukru (může být i méně), 200g kvalitní čokolády, 2 lžíce likéru dle vlastní volby, kakaový prášek na obalení (zhruba 3 lžíce)

1. Do malého kastrůlku odvažte smetanu, máslo a cukr. Za stálého míchání zahřívejte na středně silném ohni, avšak jen do okamžiku, než se cukr i máslo rozpustí. Pak ihned odstavte, přidejte najednou všechnu nalámanou čokoládu a vařečkou míchejte, dokud se všechna dobře nerozpustí. Nakonec ještě vmíchejte likér a hmotu uložte do druhého dne do chladu.

2. Rozložte na sebe dva nebo tři obyčejné papírové ubrousky a na ně doprostřed prosejte kakaový prášek. Lžičkou odkrajujte z dobře ztuhlé lanýžové hmoty menší kousky, bleskově je poněkud zaoblete konečky prstů a vzápětí obalte v kakau. Jde to velmi snadno, když střídavě nadzvedáváte všechny čtyři okraje ubrousků a nutíte tak kuličky putovat kakaovým práškem. Oklepejte a přendejte do malých papírových košíčků.
Lanýže