Sladký Valentýn

20. února 2007 v 16:35 | pohlazení |  Valentýn - na sladko
Láskyplné čokoládové fondue s jahodami

Počet porcí: 4
Doba přípravy: 35 minut

Složení:
150 g hořké čokolády, 200 ml smetany ke šlehání, 15 g másla, 1-2 lžíce likéru Grand Marnier, 2 vaničky šťavnatých jahod

Příprava:
Čokoládu, smetanu, máslo a likér dejte do menšího hrnce, který zahřejte nad parou (tak, že jej dáte nad hrnec větší, naplněný vodou, kterou jste přivedli do varu) dokud se čokoláda nerozpustí a nepromísí s máslem a smetanou. Rozpuštěnou směs promíchejte a přelijte do fondue nádoby, pod kterou jste zapálili ohřívač. Jahody omyjte, osušte ubrouskem a servírujte v misce, připravené k namáčení do čokoládového fondue.
Valentýnské koláčky


Složení:
3/4 šálku másla, 3/4 šálku medu, 1/4 lžičky mandlové tresti, 2 a 1/2 šálku mouky, 1/2 šálku nasekaných oloupaných mandlí

Příprava:
Troubu předehřejte na 180-200 stupňů. V míse rozmixujte máslo, med a mandlovou tresť mixérem, mixujte dokud není směs dokonale spojená a hladká. Přidávejte mouku po šálcích a vždy dobře rozmixujte. Pak přidejte nasekané mandle. Na plech pokrytý pečícím papírem nalijte vždy trochu těsta a vytvarujte z něj srdce vysoké max.0,5 cm. Srdíčka můžete ozdobit ornamentem, který vytvoříte pomocí vidličky. Pečte 25-30 minut dokud kraje nezhnědnou. Nechte 5 minut zchládnout a pak přesuňte na talíř.

Valentýnské jablečné kroužky

Ingredience na 4 porce:
150 g rozinek
100 ml hnědého nebo bílého rumu
4 velká kyselá jablka (např. boskopská)
2 lžíce slunečnicového oleje
2 lžíce cukru

Postup:
1. Rozinky necháme přes noc namočené v rumu.
2. Další den oloupeme jablka, vykrojíme jádřince a jablka nakrájíme na asi 1 cm silné plátky. Jablečné plátky potřeme po obou stranách olejem.
3. Jablka grilujeme v alobalové misce za častého obracení asi 4 minuty.
4. Jablečné kroužky rozdělíme na čtyři talíře. Do středu každého kroužku dáme okapané rozinky a jablka pocukrujeme.

Obměny:
Dezert získá aromatickou chuť, jestliže přimícháte do cukru trochu mleté skořice.
Jablečné kroužky chutnají výtečně i s ořechy. Ještě horká grilovaná jablka obalíme po obou stranách ve 100 g strouhaného kokosu nebo strouhaných lískových oříšků. Rozinky a cukr vynecháme.

Skořicové koblížky s jahodami

Počet porcí 4 porceDélka přípravy
Ingredience koblížky 25 g droždí 45 g moučkového cukru 220 ml vlažného mléka 2 žloutky 400 g polohrubé mouky 1 citrón na citrónovou kůru 1 lžička soli 100 g skořicového cukr na obalení ovoce 500 g jahod (čerstvých nebo mražených) 80 g moučkového cukru 1 snítka máty jogurtová pěna 200 g bílého jogurtu 250 g rostlinné šlehačky 50 g moučkového cukru 1 vanilkový cukr ½ vanilkového lusku kůra z jednoho citrónuPostup 1. droždí rozmícháme s trochou cukru, rozředíme malým množstvím vlažného mléka, přidáme trochu mouky a vymícháme kvásek, který necháme vykynout 2. vykynutý kvásek promícháme se zbylými surovinami (žloutky, mouka, vlažné mléko, citrónová kůra, sůl a cukr) v kypré těstíčko a necháme cca 30 minut vykynout 3. po vykynutí vyválíme na 2 cm vysoký plát a kulatou formičkou o průměr cca 4,5 cm vykrajujeme mini koblížky, chvilku je necháme odpočinout a smažíme v oleji z obou stran, krátce necháme okapat na papírovém ubrousku a ještě teplé obalujeme ve skořicovém cukru 4. jahody nakrájíme na kostičky, promícháme s moučkovým cukrem, popřípadě sekanou mátou 5. smetanu vyšleháme do tuha společně s moučkovým cukrem, vanilkovým cukrem a vanilkou, dobře promícháme s jogurtem a necháme vychladit 6. na talíř servírujeme kobližky a kopeček jahod s jogurtovou pěnou

Tropický dort

Počet porcí 12Délka přípravy 60 min.
Ingredience 300 g kokosků, 100 g másla, 1 konzerva (580 g) ananasového kompotu, 1 konzerva (320 g)mandarinek, 1 balíček želatiny s příchutí tropického ovoce, 1/3 sklenice krupicového cukru, 300 ml bílého jogurtu, 300 ml smetany ke šlehání, 3 lžíce citronové šťávyPostup Kokosky rozdrobíme, přidáme rozpuštěné máslo a dobře prohněteme. Dortovou formu o průměru 24 cm vyložíme papírem, vložíme do ní máslovou hmotu a dáme na 1 hodinu do ledničky. Mandarinky a ananas scedíme a šťávy smícháme dohromady. Ve sklenici této šťávy rozpustíme želatinu a necháme ji 10 minut bobtnat. Přidáme lžíci cukru a na mírném ohni mícháme, až se všechny složky spojí. Nevaříme ! Jogurt smícháme se zbytkem cukru a citronovu šťávou. Smetanu ušleháme. Ke 2/3 šlehačky přidáme jogurt a opatrně vmícháme tuhnoucí želatinu a 2/3 ovoce. Dortový korpus z kousků potřeme krémem a vložíme na 3 hodiny do ledničky. Dort ozdobíme šlehačkou a kousky ovoce.

Rumová bábovka

Popis
Počet porcíDélka přípravy
Ingredience 3 vejce, 200 g krupicového cukru, 2 dl oleje, 2 dl rumu, 300 g polohrubé mouky, 100 g pšeničné celozrnné mouky, 1 prášek do pečiva, rozinky, sekané ořechy, kakao.Postup Žloutky vyšleháme s troškou horké vody do pěny, přidáváme postupně za stálého šlehání cukr, pak opatrně olej, rum, oba druhy mouky smíchané s práškem do pečiva, rozinky a ořechy a nakonec vmícháme sníh z bílků. Část těsta nalijeme do herou vymazané formy. Do zbytku těsta pak opatrně vmícháme jednu vrchovatou lžíci kakaa, nalijeme do formy a upečeme. Podáváme ke kávě.

Hvězdný dort

Počet porcí 12 porcíDélka přípravy 100min.
Ingredience 4 vejce, 4 lžíce vody,175 g cukru moučka,1x vanilkový cukr,200g mouka pšeničná hladká,10g kakaa, 1x prášek do pečiva,250 g mascarpone - nebo neochucené žervé,1 lžíce citronové šťávy, 1x ztužovač do šlehačky,1x světlou polevu,150 ml smetanu ke šlehání,1x poleva tmavá - na figurky,cukr krupice - 100 g - na karamelové nitěPostup Potřebujete formy: 1 dortovou formu větší (prům. 26-28 cm) 1 dortovou formu menší (prům. 24 cm) 1 formu na hvězdu (prům. 24 cm) nebo vyříznout hvězdu z kulatého korpusu 1. Připravíme si dvě dávky těsta - každou s následujícím postupem: vejce a vodu ušleháme do pěny a za stálého šlehání přidáme cukr a vanilínový cukr. Mouku smícháme s prosetým kakaem a kypřicím práškem, což přisypáváme k našlehané pěně za stálého míchání elektrickým šlehačem na nejnižším stupni otáček. Vypracujeme hladké těsto. 2. První těsto vylijeme do větší formy vyložené pečicím papírem, uhladíme a dáme péci do předehřáté trouby při cca 180°C po dobu asi 30-35 minut. Po upečení a částečném vychladnutí korpusu oddělíme nožem okraj formy a necháme zcela vychladnout. Připravíme druhé těsto stejným postupem uvedeným v bodě 1 a rozdělíme ho do dvou menších forem vyložených pečicím papírem. (Pokud nemáme formu na hvězdu, použijeme dvě kulaté formy, vystřihneme si papírovou šablonu a po upečení podle ní hvězdu vyřízneme). Oba menší korpusy upečeme při teplotě cca 180°C po dobu asi 30 minut. 3. Na krém smícháme Mascarpone s vanilínovým cukrem a citronovou šťávou. Polevu vyjmeme z obalu, najemno ji nasekáme a vmícháme ke krému. Ušleháme šlehačku se Smeta-fixem a moučkovým cukrem a přimícháme ji též do krému. 4. Všechny korpusy podélně rozřízneme a každý spodní díl namažeme krémem a zakryjeme horním dílem. Namazané díly odložíme do chladu. 5. Ušleháme smetanu s vanilínovým cukrem a smeta-fixem do tuha. Šlehačku natřeme na jednotlivé korpusy po bocích a na horních stranách. Z jednotlivých korpusů složíme dort - dolů největší korpus, doprostřed malý kulatý korpus a nahoru hvězdu. 6. Polevu tmavou rozpustíme podle návodu na obalu, ustřihneme růžek a nastříkáme na pečicí papír různé vánoční motivy (stromečky, komety, postavičky z betlému apod. - motivy si můžeme na pečicí papír předkreslit). Jinou možností, jak tvořit motivy, je rozetřít cca 3 mm vrstvu polevy na pečicí papír a z ne zcela ztuhlé polevy vykrajovat tvořítky jednotlivé motivy (přičemž namáčíme tvořítka do horké vody). Strany dortu pak ozdobíme motivy/figurkami a dort dáme opět do chladu. 7. Karamelové nitě připravujeme ne příliš dlouho před servírováním. Cukr zahříváme v malém hrnku tak dlouho, až je světle hnědý a zcela rozpuštěný. Hrnek s karamelem položíme na namočenou studenou utěrku a vidličkou mícháme, až se cukr za vidličkou začne táhnout a tvoří "vlasy". Pomocí vidličky okolo dortu obtočíme karamelové nitě. Pokud nám karamel ztuhne, jednoduše ho znovu rozpustíme. Dort uchováváme v chladu.

Jahodová Charlotte

Popis
Počet porcí 4Délka přípravy
Ingredience 1/2 l mléka, 500 g jahod, 30 g mleté želatiny, 1 šálek práškového cukru, 4 žloutky, 125 g másla, 500 g tvarohu, šlehačka na ozdobu, vanilkový cukrPostup Do části vlažného mléka namočíme želatinu. Omyté jahody osušíme a menší polovinu schováme na ozdobu. Ohřejeme zbylé mléko, přidáme namočenou želatinu a mícháme až se rozpustí. Přelijeme do mixéru a přidáváme žloutky, cukr a jahody. Vše mixujeme a po částech přidáváme tvaroh. Tuto směs vlijeme do formy vypláchnulé studenou vodou. Povrch ozdobíme jahodami a šlehačkou smíchanou s vanilkovým cukrem. Hotové ozdobíme nejhezčími jahodami a necháme ztuhnout v chladničce.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Vale Vale | Web | 13. ledna 2008 v 23:00 | Reagovat

Sladké, hmmm :-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama