Perníky jak je neznáme

15. prosince 2007 v 5:07 | pohlazení |  Krása z perníku
Perník tlačený do formy
Příslušné množství tmavého medu (1/2 objemu hrnce) rozehřejte na plotně. Med se nesmí vařit, ale jen rozpustit. V horkém stavu do něj vmíchejte směs tlučeného koření (skořice, fenykl, hřebíček, nové koření, badyán, anýz a muškátový květ). Po vychladnutí se do směsi vmíchá hladká mouka. Vznikne hustá kaše, která se nechá při pokojové teplotě 2 až 3 dny odpočinout a zatuhnout. Poté do těsta na válu ručně zapracujte další hladkou mouku. Mouky je třeba do něj dostat co možná nejvíc, těsto však musí zůstat vláčné. Poté z něj vyválejte placku silnou 0,5 cm. Příslušnou dřevěnou formu vyčistěte, lehce vytřete stolním olejem a přiložte na ni odpovídající kus placky. Kousek po kousku ji pak palcem vtlačujte do formy. Po vytlačení je třeba motiv z formy opatrně vyjmout a syrový perník okrojit. Perníky pak pečte na plechu vymazaném včelím voskem při teplotě 150 °C. V průběhu pečení se potírají buď silně naředěným karamelem nebo ve vodě rozpuštěnou potravinářskou barvou.
Perníkové těsto Lenky Mrázové
1/2 kg hladké mouky, 6 polévkových lžic medu, 2 lžíce marmelády (nejlépe meruňkové), 2 lžíce rozpuštěného másla, 2 kávové lžičky jedlé sody, 2 lžičky perníkového koření (použít můžete i směs z obchodu), 2 celá vejce
Ze zmíněných ingrediencí vypracujte důkladně perníkové těs-to a nechte ho odpočinout, nejlépe do druhého dne. Poté z něj vypracujte placku, ze které budete vykrajovat požadované vzory. Vykrojené perníčky pokládejte na plech vytřený Herou, případně pokrmovým tukem Omega. Perníčky se pak nebudou připalovat. Pečte v dobře vyhřáté troubě. Kdo chce mít perníčky pěkně tmavé, může přidat v průběhu přípravy do těsta kávovou lžičku kakaa.
Bezva finta
Není třeba si lámat hlavu nad tím, co s těstem, které zbude. Stačí ho dát do mikrotenového sáčku a uložit do ledničky. "Vydrží pak třeba i rok," ujišťuje paní Mrkosová.
Úplně nejlepší perníčky
500 g plus 200 až 250 g hladké mouky, 4 lžíce rozehřátého medu, 100 g másla, 300 g moučkového cukru, 4 vejce, 1 lžíce kakaa, perníkové koření (badyán, skořice, hřebíček, zázvor), 2 kávové lžičky sody
Vše s výjimkou mouky a sody šlehejte nad párou 15 minut, poté přidejte 50 dkg mouky a míchejte, až je těsto horké. Před odstavením přidejte sodu s trochou mouky (aby nezůstala v kouskách) a dobře rozmíchejte. Na vál si dejte 20 až 25 dkg mouky a zchladlé těsto do ní zamíchejte. Dobře propracujte. Nejlépe přes noc nechte odležet (v tom případě bude barva perníku poněkud žlutější).
Třtinová poleva
moučkový cukr (nejlépe třtinový), vaječný bílek, kapka octa
Bílky přeceďte přes silonový cedník (pak nebude hmota ucpávat kornoutek), cukr přesejte (s třtinovým se dobře pracuje, protože se beze zbytku rozpouští). Nesmíte šlehat, ale poctivě míchat, jinak mohou vzniknout nežádoucí bubliny. Správný poměr všech složek si musí každý vyzkoušet sám. Potřebné množství cukru a bílku se navíc může případ od případu lišit; závisí to jak na velikosti vajec, tak na kvalitě cukru. Většina perníkářek si vyrábí jen malé množství polevy do kornoutku, protože hmota rychle schne a nedá se pak už použít. Poleva paní Mrkosové je naopak nejlepší po dvou dnech, kdy má hlenovitou konzistenci. Uchovávat ji však lze i dva až tři týdny, pokud ji v hrnku překryjete mokrým hadříkem a uložíte v lednici. Hadřík je třeba každý den znovu namočit.
Tvarovací »motané« těsto
500 g hladké mouky, 200 g cukru moučky, 2 vejce, 2 lžíce medu, na špičku nože amonia, perníkové koření (skořice, badyán, fenykl, anýz, muškátový oříšek, 2 zrnka nového koření, 2 zrnka pepře)
Všechny ingredience nasypte na vál a vypracujte těsto. Hotové je vložte do mikrotenového sáčku a nechte alespoň jeden den v chladu. S těstem je možné pracovat jako s plastelínou dle vlastní fantazie. Hotové výrobky upečte v troubě a po částečném vychladnutí potřete rozšlehaným vejcem, aby se perníčky pěkně leskly. Pozor, figurky je zapotřebí péct pomalu a zvolna, aby těsto příliš nenaskočilo a tvary se nezdeformovaly.
Pardubický perník
(zjednodušená receptura)
Těsto: 70 dkg hladké mouky, 20 dkg moučkového cukru, 20 dkg medu, 5 dkg meruňkového džemu (je typický právě pro pardubický perník), 5 dkg tuku, 4 vejce, 1 lžička skořice, 1 lžička koření (anýz, hřebíček, nové koření, badyán), 1 dkg jedlé sody; poleva: 30 dkg moučkového cukru, 2 bílky, citronová šťáva
Těsto důkladně zpracujte a nechte den odpočinout při pokojové teplotě v PE sáčku. Vykrájené tvary pak pečte při 180 °C a ještě za horka potřete rozšlehaným vejcem. Bílky na polevu řádně rozšlehejte s moučkovým cukrem a citronovou šťávou.
Perníčky s kávovým potěrem
600 g hladké mouky, 200 moučkového cukru, 90 g tuku (nejlépe Hera), 3 celá vejce, 150 medu, 3 kávové lžičky kakaa, 1,5 lžičky sody, sáček perníkové koření Kotányi; na potření: 1 bílek, 2 polévkové lžíce silné uvařené instantní kávy
Med nechte rozpustit ve vodní lázni, zvlášť pokud je zcukernatělý. Přidejte do něj mouku, vejce, rozpuštěný tuk, kakao, koření, sodu a vytvořte těsto. Kakaa můžete přidat i méně, perník pak bude světlejší. Těstu je třeba dát pořádně zabrat; je nutné ho zpracovávat tak dlouho, až se bude pěkně lesknout, i když je to dřina. Poté ho nechte minimálně 24 ho-din odležet v chladu zabalené do PE fólie. Druhý den těsto vyválejte a vykrájejte z něj perníčky, které potřete před upečením směsí bílku ušlehaného se silnou kávou. Ihned po upečení perníčky potřete znovu. Získají pak krásně hnědou barvu a lesk.
Nadýchaná bezva poleva
1 bílek, 180 g důkladně přesátého moučkového cukru, citronová šťáva, 1 zarovnaná polévková lžíce škrobu
Všechny ingredience důkladně utřete v misce, směs musí mít takovou konzistenci, aby s ní bylo možné psát. K jejímu nanášení používá paní Petrová klasický kornoutek z celofánu (viz postup vpravo). Po za-schnutí je bílková poleva s přídavkem škrobu nádherně nadýchaná, vyhlíží na pohled jako šlehačka.
Kynuté těsto na dekorativní pečivo
1 kg hladké mouky, 200 g másla, 1 lžička soli, asi 1 l mléka, 200 g cukru, 2 žloutky, 80 g droždí, 1 vejce (na pomazání)
Vlažným mlékem zadělejte těsto, vypracujte dohladka, aby se nelepilo, a nechte vykynout. Z válečků tvořte figurky, které přendáte na pomaštěný plech. Povrch těsta mažte rozšlehaným celým vejcem a upečte dozlatova ve středně teplé troubě.

Recept od Hipav

Já už dlouhá léta peču perníčky podle receptu jednoho včelaře:65dkg mouky hl.,25dkg medu,10dkg cukru,5dkg sádla,4 ks vejce,1 žloutek,2lžičky sody,1 vrchovatá lžička perníkového koření.Těsto necháme den odpočívat v lednici zabalené ve folii.Nejlépe se peče na papíře,neztrácí tvar. Před pečením potřít studenou voodou.

Prastaré perníčky od Meegí

prastarý recept: PERNÍČKY 370g cukru lepší je tmavý krupice,krystal 50g medu 2 celá vejce 350g hl.mouky já michám čtvrt tmavé 1 l p.lžíce skořice pomletý hřebíček, muškátový ořech,citronová kůra přiměřeně podle oka 1 k.lžička jedlé sody, nedávat prdp je to tvrdý Vše zpracujem v robotu v ruce je to nelidské a nechá se přes noc naležet. Já dělám 2nasobnou dávku a je málo. Peču na papíře jinak se lepí a na prudko jinak se roztečou.Může se přidat trochu mouky
Perníčky od Papagaje Těsto: 80 - 90 dkg hladké pšeničné mouky 3 celá vejce 3 žloutky (bílky jsou využity na zdobení bílkovou polevou) 30 dkg moučkového cukru 2 kávové lžičky perníkového koření (stačí použít hotovou koupenou směs perníkového koření, je také možné si jí namíchat*) 2 lžičky jedlé sody 9 polévkových lžic rozpuštěného tuku (stačí 100 % ztužený pokrmový tuk) 25 dkg včelího medu *Namíchaná směs koření: 3 díly mleté skořice 1 díl hřebíčku 1 díl badyánu 2 díly anýzu 1 díl zázvoru nebo kardamonu 1 díl nového koření přidat další koření podle chuti Bílková poleva: 1 bílek asi 15 dkg moučkového cukru 1 lžička citronové šťávy 1 lžička škrobu Solamyl Poznámka: Vše pečlivě přecedit přes nejjemnější sítko, aby v tom nebyly cucky, které by mohly ucpat výtokový otvor. Během několika minut míchání v misce je poleva připravena k použití, nesmí být příliš řídká, aby dobře držela tvar a neroztékala se, ani příliš hustá. Zdobí se pomocí papírového kornoutku nebo mikrotenového sáčku s ustřiženým rohem. Aby se perníčky leskly, dobře zdobily a byly tmavší, ještě horké je po vytažení z trouby potírá vejcem s přídavkem potravinářské barvy.

Recept od Bukca!

Perníčky 35 dkg hl. mouky 15 dkg cukru moučky 5 dkg másl. tuku 2 plné lžíce medu 1 vejce asi 5 lžic mléka 1/2 pr. do perníku 1 lžičku jedlé sody perníkové koření kakaový prášek
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Marie Horňáková Marie Horňáková | E-mail | Web | 2. července 2008 v 8:08 | Reagovat

Recept od Marie: Já peču perníčky už 30 let a mám jeden z receptů i bez tuku: 90 dkg hladké mouky,  35 dkg práškového cukru, 25 dkg medu, 4 vejce, 1 žloutek, 1 lžíce jemné meruňkové marmelády, 2 dkg sody, 1 lžíce perníkového koření.

2 Robertpaf Robertpaf | E-mail | Web | 23. června 2018 v 8:17 | Reagovat

В договоре важна каждая буква и цифра - любым шрифтом и на любой странице, но наиболее щепетильный вопрос - цена. Чаще всего подрядчики прописывают динамичную цену, которая, в отличие от фиксированной, учитывает рост стоимости на материалы, энергоносители и услуги.
Обратите внимание, на что будет повышаться цена - на материалы или услуги. Первое проверить легче, так как обычно при строительстве индивидуального жилья материалы приобретают в супермаркетах, реже - на заводах. Но в любом случае, необходимо четко договориться, где будут приобретены материалы, чтобы можно было отследить динамику цен.
Обратите внимание!
Перед вводом дома в эксплуатацию на место выезжает инспектор БТИ, делает все необходимые обмеры и делает технический паспорт. В дальнейшем, когда вы регистрируете право собственности, техпаспорт выдают вам на руки.
Основные документы
С апреля 2013 года, дом можно сдать в эксплуатацию http://buuilding.byethost12.com/ по упрощенной процедуре. Сам по себе ввод в эксплуатацию частного дома считается достаточно трудоемкой процедурой. Для начала, вам нужно обратиться в местный орган самоуправления с просьбой создать комиссию для рассмотрения вопроса о сдачи дома в эксплуатацию.
Для этого вам необходимо предоставить:
- Акт на землю.
- Фотографии дома.
- Паспорт и идентификационный код владельца участка/дома.
- Технический паспорт БТИ (по возможности).

3 RickyBox RickyBox | E-mail | Web | 8. července 2018 v 19:54 | Reagovat

На краях блока устанавливают особые замки, с помощью которых элементы соединяют друг с другом, чтобы получилась конструкция будущего дома. Принцип монтажа здания похож на детский конструктор. Производители предлагают элементы несъемной опалубки различных конфигураций и габаритов. Применяя их, http://builderbest.byethost7.com/ строители могут соорудить здание любой, даже самой непростой, архитектурной формы. Когда сборка блоков закончена, в пустоты помещается арматура, потом – производится заливка бетонной массы. Часто используется такая метода: в пустоты для заливки бетона сперва пропускают электрические провода, которые впоследствии оказываются в толще стены.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama